Розуміння та пояснення в юриспруденції та у правовому регулюванні - Дудаш, Т. І.; Дудаш, Т. И.; Dudash, T. I. (Одеса : Юрид. л-ра, 2009)
У статті визначається спільне та відмінне у процесах розуміння та пояснення у праві. Розуміння виглядає як дедуктивний умовивід, в якому першою посилкою є твердження про те, що повинно бути, а меншою посилкою є також початкова умова у вигляді конкретної ситуації, події, дії. Пояснення є дедуктивним умовиводом, в якому однією посилкою є загальне твердження у вигляді універсального зв'язку речей, а іншою — твердження про первинні умови існування того чи іншого явища.
Дудаш Т. І. Розуміння та пояснення в юриспруденції та у правовому регулюванні / Т. І. Дудаш // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. ред.), Ю. М. Оборотов (заст. голов. ред.), Ю .П. Аленін [та ін.] ; МОН України, ОНЮА. – Одеса : Юрид. л-ра, 2009. – Вип. 50. - С. 146-152.
Keywords: інтерпретація; пізнання; розуміння; пояснення; застосування права; реалізація права; интерпретация; познание; понимание; применение права; interpretation; cognition; understanding; explanation; application of law; realization of law