Existentialism and the Emergence, Growth, and Development of Existential Sociology - Мельніков, Андрій Сергійович; Мельніков, А. С.; Мельников, Андрей Сергеевич; Melnikov, Andrii S.; Johnson, John M.; Johnson, John Myrton (Харків : ХНУ ім. В. Н. Каразіна, 2008)
В статті аналізується проблемне поле екзистенціалізму й виділяються п'ять основних тем, на яких сконцентрована увага цього напрямку філософської й художньої думки. Розглядається вплив тематики екзистенціалізму на виникнення й розвиток екзистенціальної соціології в співвідношенні з різними соціологічними підходами, такими як феноменологічна соціологія, соціальний конструктивізм, соціологія емоцій, символічний інтеракціонизм і постмодернізм. Коротко проаналізовано розвиток соціологічної концепції "екзистенціального Я".

В статье анализируестся проблемное поле экзистенциализма и выделяются пять основных тем, на которых сконцентрировано внимание этого направления философской и художественной мысли. Рассматривается влияние тематики экзистенциализма на возникновение и развитие экзистенциальной социологии в соотношении с различными социологическими подходами, такими как феноменологическая социология, социальный конструктивизм, социология эмоций, символический интеракционизм и постмодернизм. Коротко проанализировано развитие социологической концепции "экзистенциального Я".

In the paper is analyzing the problem field of existentialism. Authors distinguish five basic themes of this branch of a philosophical and art thought. It is considered the influence of existentialist themes on the emergence and development of existential sociology in complex relations of various sociological approaches, such as phenomenological sociology, social constructivism, sociology of emotions, symbolic interactionism, and postmodernism. Development of the "existential self" sociological concept is briefly analyzed.
Johnson J. Existentialism and the Emergence, Growth, and Development of Existential Sociology / J. Johnson, А. Melnikov // Методологія, теорія та практика соціологічного аналізу сучасного суспільства: Зб. наук. праць. - Харків : ХНУ ім. В. Н. Каразіна, 2008. - С. 33-40.