Міжгалузеві зв’язки виконавчого права україни та сімейного права України - Сергієнко, Наталія Артурівна; Сергієнко, Н. А.; Serhiienko, Nataliia A. (Одеса : Гельветика, 2021)
У науковій статті розглянуті міжгалузеві зв’язки виконавчого права України та сімейного права України крізь призму їх міжгалузевої взаємодії, міжгалузевого взаємного впливу, міжгалузевого правового регулювання та міжгалузевого колізійного регулювання. За основу вказаної структури міжгалузевих зв’язків взято вчення М.Ю. Челишева про міжгалузеві зв’язки цивільного права, оскільки пропонована цим ученим-юристом структура міжгалузевих зв’язків видається відносно простою та зрозумілою, проте водночас ґрунтовною. Щодо міжгалузевої взаємодії виконавчого права України та сімейного права України, то в науковій статті запропоновано, щоб для цілей виконавчого права до кола членів сім’ї відносили фізичних осіб, які відповідають хоча б одному з наведених критеріїв: 1) перебування в шлюбі (фізична особа належить до членів сім’ї тієї фізичної особи, з якою вона перебуває в шлюбі); 2) кровне споріднення (фізична особа належить до членів сім’ї тієї фізичної особи, з якою вона перебуває в кровному спорідненні); 3) усиновлення, інші форми влаштування дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування (усиновлений уважається членом сім’ї усиновителя, усиновитель уважається членом сім’ї усиновлюваного тощо); 4) спільне проживання, а також пов’язаність спільним побутом, наявність взаємних прав та обов’язків (наприклад, жінка/чоловік, які спільно проживають, мають спільний побут, взаємні права й обов’язки, але не перебувають у шлюбі між собою, уважаються членами однією сім’ї – їхньої сім’ї). Щодо міжгалузевої взаємодії виконавчого права України та сімейного права України, то розглянуто прояви взаємного впливу утворень виконавчого права та сімейного права, зокрема його норм та інститутів. Зокрема, звернута увага на кореспондування приписів ч. 4 ст. 190 СК України і ст. 55 Закону України «Про виконавче провадження». Щодо міжгалузевого правового й колізійного регулювання в контексті виконавчого права України та сімейного права України розглянуті прямі/опосередковані відсилки в нормах законодавства про виконавче провадження до норм сімейного законодавства й навпаки.

In the scientific article, the consideration of intersectional relations between executive law of Ukraine and family law of Ukraine is done through the prism of their intersectional interaction, intersectional influence, intersectional legal regulation, and intersectional collision regulation. The study of M.Yu. Chelyshev on intersectional relations of civil law is taken as the base of this exploration, because the structure of intersectional relations, offered by this scientist, is simple and clear, but in the same time – grounded. In the scientific article on the question of intersectional interaction of executive law of Ukraine and family law of Ukraine there have been offered as follows. For using in the executive law it is advisible to attribute to the circle of members of family physical persons, who comply with at list one of demands, mentioned below: 1) maintaining the marital status (physical persons is a member of family of the person with whom he/she got married); 2) consanguinity (physical persons is a member of family of the persons with the same bloodline); 3) adoption, other forms of taking care of orphans and children who don’t have parents care (adopted person is stated as the member of adopter family, adopter is stated as the member of adopted person family etc.); 4) living together and being obligated by mutual life, existence of mutual rights and obligations (for example, woman/man, that live together, have of mutual rights and obligations, bur are not married, are stated as the members of one family – their family). In the scientific article on the question of intersectional influence of executive law of Ukraine and family law of Ukraine the manifestations of mutual influence of forms of executive law of Ukraine and family law of Ukraine, especially their norms and institutes are explored. The attention is put on the correspondence of the prescriptions of par. 4 art. 190 FC of Ukraine and art. 55 of The Law of Ukraine “On executive process”. In the scientific article on the question of intersectional legal regulation, and intersectional collision regulation of executive law of Ukraine and family law of Ukraine direct and indirect references from the norms of executive law of Ukraine to the norms of family law of Ukraine and vice versa, are explored.
Сергієнко Н. А. Міжгалузеві зв’язки виконавчого права україни та сімейного права України / Н. А. Сергієнко // Часопис цивілістики : наук.-практ. журн. / Є. О. Харитонов (голов. ред.), О. І. Харитонова (заст. голов. ред.), К. Г. Некіт (відп. секр.), редкол.: С. В. Ківалов, В. В. Завальнюк [та ін.]. - Одеса : Гельветика, 2021. – Вип. 42. – С. 55-59.
Keywords: міжгалузеві зв’язки; виконавче право; сімейне право; сім’я; виконавче провадження; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; intersectional relations; executive law; family law; family; executive process