Світові тенденції розвитку вищої освіти та її якість - Рилова, О. Ю.; Рилова, Ольга Юріївна; Rylova, Olha Y. (Одеса, 2021)
У статті акцентовано увагу на тому, що стрімкі соціально-економічні, політичні, технологічні та культурні перетворення, які сьогодні відбуваються у світі, значною мірою стосуються сфери вищої освіти. Розглянуто основні тенденції розвитку вищої освіти, які сформувалися протягом останніх двадцяти років. Зокрема, йдеться про глобалізацію, або конвергенцію та інтеграцію національних систем, маркетизацію, або посилення конкуренції між установами, та масовізацію, або диверсифікацію галузі та розширення доступу до вищої освіти для широких верств населення незалежно від національності, віку, соціального статусу. Зазначено, що всі ці процеси ведуть до формування єдиного освітнього простору шляхом уніфікації окремих систем вищої освіти та нівелювання їхніх відмітних ознак і запровадження стандартів. Наголошено на серйозних змінах у структурі та сфері управління закладами вищої освіти, перегляді змісту освітніх програм та навчальних планів, зменшенні державного регулювання та нових механізмах фінансування. Прослідковано зв’язок між ключовими тенденціями розвитку вищої освіти у ХХІ столітті та посиленням уваги до проблеми її якості. Підкреслено, що серйозним викликом залишається відсутність однозначного визначення поняття якості вищої освіти та чітких критеріїв її забезпечення. Проаналізовано основні підходи до тлумачення поняття якості вищої освіти, представлені в науковій літературі. Констатовано, що забезпечення якості вищої освіти є складним динамічним процесом, який передбачає такі процедури, як контроль, оцінювання, вимірювання, підвищення рівня та звітність. Задля цього у багатьох країнах світу, в тому числі в Україні, створюються національні агентства із забезпечення якості вищої освіти, розробляються формальні стандарти якості та здійснюються спеціальні процедури перевірки як на рівні закладів вищої освіти загалом, так і на рівні освітніх програм зокрема, а іноді на обох рівнях разом.

The article presented by the author focuses attention on the rapid socio-economic, political, technological and cultural transformations that are taking place in the modern world, and largely relate to the field of higher education. Considers the main worldwide higher education trends that have formed during the past twenty years. These include globalization, or convergence and integration between national systems; marketization, or intensification of competition between institutions; and massification, or diversification of the industry and expanding access to higher education for broad sector of the population, regardless of age, social status, etc. It is noted that all these processes lead to the setting up of single higher education area through unite a large number of individual systems and unifies them by leveling out distinctive features and lowering standards. The article emphasizes the significant transformations in the structure and management of higher education institutions, revision of the content of academic programs and curricula, reduction of state regulation and new funding mechanisms. The connection between the key higher education trends in the XXI century and greater focus on quality in higher education is traced. The author underline that the answer for the question “What is quality in higher education?” became the serious challenge. There is no unified definition or single measure for quality in higher education. The main attempting to explain and systematize the concept of quality in higher education presented in the scientific literature are analyzed. At the same time, it is shown that quality assurance in higher education is a complex dynamic process, which includes such procedures as such as control, evaluation, measurement, quality improvement and accountability. To this aim, in many countries, including Ukraine, national agencies quality assurance in higher education are opened, formal quality standards are implemented and specific review procedures at the level of higher education institutions or at the level of academic programs, or both.
Рилова О. Ю. Світові тенденції розвитку вищої освіти та її якість / О. Ю. Рилова // Актуальні проблеми філософії та соціології : Науково-практичний журнал / Голов. ред. С. Г. Секундант, відпов. ред. Д. В. Яковлев ; Міністерство освіти і науки України ; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2021. - Вип. 32. - С. 98-102. DOI https://doi.org/10.32837/apfs.v0i32.1033
Keywords: тенденції розвитку вищої освіти; глобалізація вищої освіти; маркетизація вищої освіти; масовізація вищої освіти; якість вищої освіти; higher education trends; globalization of higher education; marketization of higher education; massification of higher education; quality in higher education; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education