Окремі аспекти визначення предмета кримінального правопорушення, передбаченого статтею 355 Кримінального кодексу України - Мостович, Юлія Сергіївна; Мостович, Ю. С.; Мостович, Юлия Сергеевна; Mostovych, Yuliia S.; Мудряк, Тамара Олександрівна; Мудряк, Т. О.; Мудряк, Тамара Александровна; Mudriak, Tamara O. (Одеса : Гельветика, 2020)
У статті наведено всебічний аналіз цивільно-правових норм про зобов’язання та статті 355 Кримінального кодексу України, яка передбачає відповідальність за примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов’язань. Для забезпечення належного правозастосування системно проаналізовано норми цивільного і кримінального законодавства, що реґламентують охорону встановленого порядку виконання цивільно-правових зобов'язань. Проаналізована думка, що особа може примушуватися до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов’язань не лише за дійсними, але й за недійсними чи відносно дійсними угодами. Висловлюється припущення, що недійсність цивільно-правової угоди не є перешкодою для кваліфікації діяння, бо так само, як і дійсна, недійсна угода породжує певні цивільно-правові зобов’язання для однієї зі сторін. Розглядається також інша думка, що із законодавчого формулювання примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов’язань випливаєте, що угода укладена в установленому законом порядку, тобто є дійсною, такою, що укладена дієздатною особою, без примусу, обману, не суперечить інтересам держави і суспільства, з дотриманням встановленої форми угоди тощо. Проаналізовано норми Цивільного та Господарського кодексів України, зазначено підстави для виникнення цивільних прав та обов’язків, перелік яких не є вичерпним, адже закон не є єдиною підставою для виникнення зобов’язань, оскільки наявність життєвих обставин, які сприйняті та зафіксовані законодавцем як юридичний факт, та відповідна вказівка законодавця на це є підставою виникнення зобов’язання. Зазначаються визначені цивільним законодавством вимоги щодо чинності правочину та види правочинів, які підпадають під предмет кримінального правопорушення за статтею 355 Кримінального кодексу України. Відзначено, що головним критерієм правомірності кваліфікації за статтею 355 Кримінального кодексу України є законність зобов’язання, тобто виникнення його на підставах, передбачених чинним законодавством. Важливо встановити, чи таке зобов’язання взагалі існує.

В статье приведены всесторонний анализ гражданско-правовых норм об обязательствах и статьи 355 Уголовного кодекса Украины, которая предусматривает ответственность за принуждение к выполнению или невыполнению гражданско-правовых обязательств. Для обеспечения надлежащего правоприменения системно проанализированы нормы гражданского и уголовного законодательства, регламентирующие охрану установленного порядка исполнения гражданско-правовых обязательств. Проанализирована мнение, что лицо может принуждать к выполнению или невыполнению гражданско-правовых обязательств не только по действительным, но и по недействительным или относительно действительными соглашениями. Высказывается предположение, что недействительность гражданско-правовой сделки не является препятствием для квалификации деяния, потому что так же, как и настоящая, недействительная сделка порождает определенные гражданско-правовые обязательства для одной из сторон. Рассматривается также другое мнение, что по законодательному формулировки принуждение к выполнению или невыполнению гражданско-правовых обязательств следуете, что сделка совершена в установленном законом порядке, то есть действительной, такой, что заключенное дееспособным лицом, без принуждения, обмана, не противоречит интересам государства и общества, с соблюдением установленной формы соглашения и тому подобное. Проанализированы нормы Гражданского и Хозяйственного кодексов Украины, указаны основания для возникновения гражданских прав и обязанностей, перечень которых не является исчерпывающим, ведь закон не является единственным основанием для возникновения обязательств, поскольку наличие жизненных обстоятельств, восприняты и зафиксированы законодателем как юридический факт и соответствующее указание законодателя на это основанием возникновения обязательства. Указываются определенные гражданским законодательством требования относительно действия сделки и виды сделок, подпадающих под предмет уголовного преступления по статье 355 Уголовного кодекса Украины. Отмечено, что главным критерием правомерности квалификации по статье 355 Уголовного кодекса Украины является законность обязательства, то есть возникновения его по основаниям, предусмотренным действующим законодательством. Важно установить, такое обязательство вообще существует.

The article provides a comprehensive analysis of civil law obligations and Article 355 of the Criminal Code of Ukraine, which provides for liability for coercion or non-performance of civil obligations. To ensure proper law enforcement, the norms of civil and criminal legislation governing the protection of the established procedure for the performance of civil law obligations have been systematically analyzed.The point of view that a person can be forced to fulfill or fail to fulfill civil law obligations not only under valid, but also under invalid or relatively valid agreements is analyzed. It is suggested that the invalidity of a civil agreement is not an obstacle to the qualification of the act, because as well as a valid, invalid agreement gives rise to certain civil obligations for one of the parties.Another point of view is also considered, that from the legislative formulation of coercion to fulfill or non-fulfillment of civil law obligations it follows that the agreement is concluded in the order established by the law, i.e. is valid, concluded by the capable person, without coercion, deception, does not contradict interests. the state and society, in compliance with the established form of the agreement, etc.The norms of the Civil and Commercial Codes of Ukraine are analyzed, the grounds for civil rights and obligations are indicated, the list of which is not exhaustive, because the law is not the only basis for obligations, as the existence of life circumstances perceived and recorded by the legislator as a legal fact and the relevant instruction of the legislator to this is the basis for the obligation.The requirements determined by the civil legislation concerning the validity of the transaction and the types of transactions that fall under the subject of a criminal offense under Article 355 of the Criminal code of Ukraine. It is noted that the main criterion for the legality of qualification under Article 355 of the Criminal code of Ukraine there is a legality of the obligation, i.e. its occurrence on the bases provided by the current legislation. It is important to establish whether such an obligation exists at all.
Мостович Ю. С. Окремі аспекти визначення предмета кримінального правопорушення, передбаченого статтею 355 Кримінального кодексу України / Ю. С. Мостович, Т. О. Мудряк // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 88 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2020. – С. 92-97.
Keywords: зобов’язання; цивільно-правове зобов’язання; правочин; оспорюваний правочин; нікчемний правочин; примушування; захист; законність; правомірність; obligation; civil obligation; transaction; disputed transaction; void transaction; coercion; protection; legality; legitimateness; обязательства; гражданско-правовое обязательство; сделка; оспариваемая сделка; ничтожная сделка; принуждение; защита; законность; правомерность; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE