The behavior of a victim in the field of prevention of sexual violence on the Internet: a psychological aspect - Medentsev, Anatolii M.; Меденцев, Анатолій Миколайович; Меденцев, А. М.; Movchan, Rоman; Neledva, Nataliia; Kalimbet, Ihor; Калімбет, Ігор; Nikitina-Dudikova, Hanna (My University, 2021)
The study will to identify the characteristics of the manifestation of victim behavior and counteract the commission of sexual violence on the Internet by influencing the behavior of potential victims. The development of information technology (as well as, sometimes, unstable general mental state of society) makes Internet users a vulnerable category concerning the offenses committed on the Internet. Thus, so far, there have been several crimes that are not enshrined in criminal procedure law but often occur in everyday life and pose a real threat to each individual and the values of society as a whole. The peculiarity of committing violence on the Internet is the voluntary entry into such a relationship of a person who, as a consequence, finds himself/herself in the role of a victim. It is not uncommon for a person to subconsciously provoke violence by his/her actions, so in-depth study of a person's victim behavior on the Internet is an essential aspect of developing a mechanism to prevent violence on the World Wide Web. That is why the topic covered in the study is relevant. The methodological basis of the work consists, in particular, analysis, synthesis, dialectical method, statistical method, and observation method. The result of this work is to characterize the relevant behavior on the Internet as a victim, as well as to offer effective ways to prevent sexual violence on the Internet by influencing the behavior of potential victims.

Дослідження направлене на виявлення особливостей прояву віктимної поведінки особи та протидії вчинення насилля сексуального характеру в інтернеті шляхом здійснення впливу на поведінку потенційної жертви. Розвиток інформаційних технологій, а також подекуди нестабільний загальний психічний стан суспільства робить користувачів інтернету вразливою категорією у відношенні до вчинюваних в інтернеті правопорушень. Так, наразі з’явилась ціла низка злочинів, які не закріплені кримінально-процесуальним законодавством, однак часто зустрічаються в побуті та несуть реальну загрозу кожній окремо взятій особі та цінностям суспільства загалом. Особливістю вчинення насилля в інтернеті є добровільний вступ у такі відносини особи, яка як наслідок опиняється у ролі жертви. При цьому невинятковими є ситуації, коли особа своїми діями підсвідомо сама спровокувала вчинення щодо неї насилля, у зв’язку з чим поглиблене вивчення віктимної поведінки особи в інтернеті є важливим аспектом розроблення механізму профілактики вчинення насилля у всесвітній інтернет-мережі. Саме тому висвітлена у дослідженні тема є актуальною. Метою роботи є психологічна характеристика віктимної поведінки особи в інтернеті, а також її значення як превенції у вчиненні сексуального насилля в інтернет-просторі. Об’єктом дослідження є правовідносини, які викликані віктимною поведінкою особи в інтернеті. Предмет дослідження – поведінка особи, що призвела до вчинення сексуального насилля в інтернеті. Методологічну основу роботи складають, зокрема, аналіз, синтез, діалектичний метод, статистичний метод, метод спостереження. Результат проведеної роботи полягає у здійсненні характеристики відповідної поведінки в інтернеті як віктимної, а також запропонуванні ефективних способів запобігання вчиненню сексуального насилля в інтернеті шляхом впливу на поведінку потенційної жертви.
The behavior of victim in the field of prevention of sexual violence on the Internet: a psychological aspect / R. Movchan, N. Neledva, I. Kalimbet, A. Medentsev, H. Dudikova // Amazonia Investiga. - 2021, Vol. 1, Issue., 40. - P. 142-152. DOI: https://doi.org/10.34069/AI/2021.40.04.15
Keywords: deviant behavior; victimhood; sacrifice; sexual freedom and personal integrity; victimological prevention; девіантна поведінка; віктимність; жертва; статева свобода та особиста недоторканість; віктимологічне запобігання; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES