Розділ 12. Цивільно-правова відповідальність за корупційні правопорушення в умовах гібридної війни - Харитонов Євген; Харитонов Є. О.; Харитонов Євген Олегович; Kharytonov Yevhen O.; Білошкурський Микола; Білошкурський М. М.; Білошкурський Микола Миколайович; Biloshkurskyi Mykola M.; Харитонова Олена; Харитонова О. І.; Харитонова Олена Іванівна; Kharytonova, Olena I. (Одеса : Фенікс ; Національний університет "Одеська юридична академія", 2025)
Збройна агресія російської федерації проти України, що розпочалася як гібридна війна у 2014 році та набула повномасштабного характеру у 2022 році, вивела на передній план нові виклики у сфері правового регулювання та судової практики. Одним із таких викликів є боротьба з корупцією, яка в умовах війни набуває особливої гостроти через послаблення інституцій, правову невизначеність на окупованих територіях та в «сірій зоні», а також необхідність швидкого відновлення соціальної справедливості. У цьому контексті цивільно-правова відповідальність за корупційні правопорушення стає не лише інструментом покарання, а й механізмом захисту прав людини та забезпечення фінансової безпеки держави. Саме принцип «людиноцентричності» має стати основою для розробки таких механізмів, адже він ставить людину та її права у центр правової політики, відповідаючи ідеям верховенства права та соціальної справедливості.
Харитонов Є., Білошкурський М. Розділ 12. Цивільно-правова відповідальність за корупційні правопорушення в умовах гібридної війни // Актуальні проблеми регулювання майнових і немайнових відносин в умовах гібридної війни через призму людиноцентричної цивілістики : колективна монографія / за заг. ред. професорів: Є. Харитонова, О. Харитонової, І. Давидової, О. Сафончик. - Одеса : Фенікс ; Національний університет "Одеська юридична академія", 2025. C. 384-410 - Режим доступу: https://doi.org/10.32837/11300.29664
Keywords: майнові права; люди похилого віку; тимчасово окуповані території; внутрішньо переміщені особи; евакуація; встановлення фактів; договір; elderly people; property rights; temporarily occupied territories; internally displaced persons; evacuation; establishing facts of legal significance; contract