Судово–дактилоскопічна ідентифікація невпізнаних трупів та їх останків за цифровими зображеннями відбитків пальців рук із біометричних документів - Гребенюк, Сергій; Гребенюк, С.; Hrebeniuk, Serhii; Кушніренко, Наталія; Кушніренко, Н.; Kushnirenko, Nataliia (Одеса : НУ «ОЮА», 2026)
У статті досліджено можливості судової дактилоскопічної експертизи при ідентифікації тіл (останків) невпізнаних трупів, за зображеннями відбитків пальців рук, що містяться на електронних носіях біометричних документів. Розглянуто особливості використання дактилоскопічних даних (відцифрованих зображень дактилоскопічних карт та відбитків пальців рук) у процесі встановлення особи невпізнаного трупу, переваги цифрових біометричних технологій, а також проблемні питання отримання, зчитування та дослідження дактилоскопічної інформації з безконтактних електронних носіїв. The article examines the capabilities of forensic fingerprint examination in the identification of bodies (remains) of unidentified corpses using digital images of fingerprints stored on electronic media of biometric documents. The study considers the specific features of using fingerprint data (digitized images of fingerprint cards and fingerprints) in the process of establishing the identity of an unidentified corpse, the advantages of digital biometric technologies, as well as problematic issues related to obtaining, reading, and examining fingerprint information from contactless electronic media.
Гребенюк С., Кушніренко Н. Судово–дактилоскопічна ідентифікація невпізнаних трупів та їх останків за цифровими зображеннями відбитків пальців рук із біометричних документів. Криміналістика майбутнього: цифрові інновації, штучний інтелект, глобальні виклики та загрози : збірник матеріалів міжнар. наук.–практ. конф. (м. Одеса, 5 черв. 2026 р.) / заг. ред. С. Ківалова, М. Аракеляна. Одеса : НУ «ОЮА», 2026. С. 391-396. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33574
Keywords: судова дактилоскопія; дактилоскопічна експертиза; біометричний документ; електронний носій; відбитки пальців рук; ідентифікація особи; папілярні узори; воєнний стан; криміналістика; forensic dactyloscopy; fingerprint examination; biometric document; electronic media; fingerprints; personal identification; papillary patterns; martial law; criminalistics