Інтерес платника податків як об’єкт судового захисту - Сліденко, А. В.; Слиденко, А. В.; Slidenko, A. V. (Одеса : Гельветика, 2018)
У статті зазначено, що, визначаючи об’єкт судового захисту, законодавець допустив певну неузгодженість між нормами Конституції України та нормами відповідних актів законодавства з питань відправлення правосуддя, оскільки до визначених у Конституції України об’єктів судового захисту законодавець у положеннях процесуальних законів додав інтерес. Зважаючи на це, метою статті є характеристика інтересу платника податків як об’єкта судового захисту.Установлено, що інтерес платників податків як об’єкт судового захисту має набути законного характеру, і це може бути забезпечено різними шляхами. По-перше, законним має визначатися такий інтерес платника: (1) не має своїм спрямуванням ущемлення прав і свобод інших фізичних і юридичних осіб; (2) не обмежує захищені Конституцією та законами України інтереси суспільства, держави або не відповідає Конституції чи законам України, загальновизнаним принципам права. По-друге, такий інтерес має витікати, гуртуватися на загальному змісті об’єктивного права, іншими, словами має бути дозволений, очікуваний. Таке сподівання або очікування може бути пов’язано з дотриманням підстав для застосування заходів податкового примусу (підставністю заходів податково-правового примусу); очікуванням на правдивість чи достовірність результатів контролю тощо. Водночас доведено, що законний інтерес платника податків не може бути безпосередньо визначений в об’єктивному праві, адже тоді він за формою набуває характеристик суб’єктивного права особи.На підставі аналізу актів Конституційного Суду України й Верховного Суду України розкрито наявні проблеми у визначенні інтересу платників податків як об’єкта судового захисту. Констатовано, що інтерес платника податків як об’єкт судового захисту може бути визнаний не як включені законодавцем до тексту норми права (Податкового кодексу України), а як об’єктивно існуючі очіку-вання, обґрунтовані сподівання платника податків з приводу всіх можливих аспектів публічних відно-син з державою в особі контролюючих органів чи їхніх службових/посадових осіб, але не виключно на підставність заходів податково-правового примусу, на правдивість чи достовірність результатів контролю, на дотримання процедур контролю тощо.

Интерес налогоплательщика как объект судебной защиты. В статье указано, что, определяя объект судебной защиты, законодатель допустил определенную несогласованность между нормами Конституции Украины и нормами соответствующих актов законодательства по вопросам правосудия, поскольку к определенным в Конституции Украины объектам судебной защиты законодатель в положениях процессуальных законов добавил интерес. Несмо-тря на это, целью статьи является характеристика интереса налогоплательщика как объекта судебной защиты.Установлено, что интерес налогоплательщиков как объект судебной защиты должен набрать законного характера, и это может быть обеспечено различными путями. Во-первых, законным должна определяться такой интерес плательщика, что (1) не имеет своей направленности ущемления прав и свобод других физических и юридических лиц; (2) не ограничивает защищены Конституцией и закона-ми Украины интересы общества, государства или не отвечает Конституции или законам Украины, общепризнанным принципам права. Во-вторых, такой интерес должен вытекать, объединяться в общем смысле объективного права, иными словами, должен быть разрешен, ожидаемый. Такую надежду или ожидание можно связать с соблюдением оснований для применения мер налогового принуждения (обоснованность мер налогово-правового принуждения), ожиданием правдивости или достоверности результатов контроля и тому подобное. В то же время доказано, что законный интерес налогоплательщика не может быть непосредственно определен в объективном праве, ведь тогда он по форме приобретает характеристики субъективного права человека.На основании анализа актов Конституционного Суда Украины и Верховного Суда Украины раскрыты имеющиеся проблемы в определении интереса налогоплательщиков как объекта судебной защиты. Констатировано, что интерес налогоплательщика как объект судебной защиты может быть определен не как включенные законодателем в текст нормы права (Налогового кодекса Украины), а как объективно существующие ожидания, обоснованные надежды налогоплательщика по поводу всех возможных аспектов публичных отношений с государством в лице контролирующих органов или их должностных лиц, но не исключительно на обоснованность мер налогово-правового принуждения, на правдивость или достоверность результатов контроля, на соблюдение процедур контроля и тому подобное.

Interest of the taxpayer as an object of judicial protection. The article states that in defining the object of judicial protection, the legislator made a certain incon-sistency between the norms of the Constitution of Ukraine and the norms of the relevant legislation on the administration of justice, as the lawmakers added interest in the provisions of the procedural laws to the objects of judicial protection set forth in the Constitution of Ukraine. In view of this, the purpose of the article is to characterize the interest of the taxpayer as an object of redress.It has been established that the interest of taxpayers as objects of judicial protection should become legal in nature and this can be ensured in various ways. First, the payer's interest should be legitimate, which: (1) does not have the purpose of infringing the rights and freedoms of other natural and legal persons; (2) does not restrict the interests of society, the state, protected by the Constitution and laws of Ukraine, or does not comply with the Constitution or laws of Ukraine, generally recognized principles of law. Secondly, such an interest should flow, to bundle on the general content of objective law. In other words, be allowed, expected. Such an expectation or expectation may be related to compliance with the grounds for the application of tax deductibility measures (as a basis for measures of tax-coercion); expectations of truthfulness or reliability of control results, etc. At the same time, it has been proved that the legitimate interest of the taxpayer can not be directly determined by objective law, since then, in form, he acquires the characteristics of the subjective right of a person.Based on the analysis of the acts of the Constitutional Court of Ukraine and the Supreme Court of Ukraine, the existing problems in determining the interest of taxpayers as objects of judicial protection are disclosed. It is stated that the interest of the taxpayer as an object of judicial protection may be prominent as not included by the legislator in the text of the norm of the Law (Tax Code of Ukraine), but objectively existent expectations, justified expectations of the taxpayer on all possible aspects of public relations with the state in the identity of the controlling bodies or their officers / officials, but not exclusively: on the basis of measures of fiscal coercion, on the truthfulness or reliability of the results of control, on compliance with control procedures, etc.
Сліденко А. В. Інтерес платника податків як об’єкт судового захисту / А. В.Сліденко //Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 80 / редкол.: В. В. Завальнюк (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2018. – С. 147-155.
Keywords: інтерес у праві; законний інтерес; законний інтерес платників податків; суб’єктивне право платника податків; интерес в праве; законный интерес; законный интерес налогоплательщиков; субъективное право налогоплательщика; interest in the law; legitimate interest; legitimate interest of taxpayers; subjective right of the taxpayer