Особливості соціально-психологічної реабілітації військовослужбовців : кваліфікаційна робота - магістерський дослідницький проект 053 «Психологія» - Понятовська, Ірина Петрівна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Магістeрське дослідження присвячено комплексному вивчeнню теорeтичних та прикладних аспeкті та особливостей реалізації соціальнопсихологічної реабілітації військовослужбовців. Встановлено, що психічне здоров’я військовослужбовців є предметом вивчення багатьох фахівців як в галузі військової психології, так і серед цивільних спеціалістів. Окреслений інтерес як зарубіжних, так і вітчизняних дослідників зумовлений актуальністю цього питання в будь-якій країні в будь-який час. Період військового стану, активних бойових дій ще більше підкреслює важливість наукових доробок як в теоретичній площині, так і в практичному плані. В умовах війни в Україні, тематика дослідження є вкрай актуальною. Зʼясовано, що соціально-психологічна реабілітація – це система психологічних, педагогічних і соціальних заходів, які спрямовані на відновлення, корекцію або компенсацію порушених психічних функцій та станів, особистісного і соціального статусу військовослужбовців, які отримали психічну травму. Проведений теоретичний аналіз проблеми психічного здоров’я у військовослужбовців дає можливість виокремити найбільш розповсюджені розлади, а саме: посттравматичний стресовий розлад, тривожні та депресивні розлади, переживання бойового стресу, моральна травма, адикції та гостра реакція на стрес, суїцидальність. Зазначені розлади та їх значна поширеність серед військовослужбовців не викликає сумнівів дослідників. Зазначається, що важливим напрямком є розробка комплексних заходів щодо попередження та запобігання проблем з психічним здоров’ям, а у разі виникнення – надання необхідної комплексної, фахової допомоги з залученням ряду фахівців та найближчого оточення військового. Зроблено висновок, що засади соціально-психологічної реабілітації військовослужбовців включають в себе роботу з різними напрямками – від надання психологічних консультацій до роботи над перекваліфікацією, тощо. Визначено, що розглянуті напрями справді сприятимуть соціальній інтеграції військовослужбовців, відновленню їх психічного здоров’я. Втім, не менш важливим є організація надання такого виду реабілітації не тільки тим військовослужбовцям, які мають посттравматичний стресовий розлад або внаслідок участі в бойових діях були інвалідизовані, тощо. Зазначений вид реабілітації, на нашу думку, є необхідним для усіх військовослужбовців по завершенню їх служби. В межах тематики магістерської роботи було проведено емпіричне дослідження, метою якого, у першу чергу, було виявити актуальний стану психічного здоров’я військовослужбовців, а саме визначення рівня депресії, тривоги, ПТСР. Експериментальною базою стали 11 військовослужбовців, що були призвані до лав Збройних сил України в період з початку повномасштабного вторгнення. Констатовано, що більша частина наших респондентів мають проблеми з психічним здоров’ям на даний момент. Саме тому потрібна якісна і своєчасна допомога військовослужбовцям задля діагностики та подальшого відновлення психічного здоров’я. Відповідно, в межах дослідження розроблені рекомендації щодо організації соціальнопсихологінчої реабілітації військовослужбовців. The masterʼs research is devoted to a comprehensive study of theoretical and applied aspects and peculiarities of the implementation of social and psychological rehabilitation of military personnel. It has been established that the mental health of military personnel is the subject of study by many specialists both in the field of military psychology and among civilian specialists. The outlined interest of both foreign and domestic researchers is due to the relevance of this issue in any country at any time. The period of martial law and active hostilities further emphasizes the importance of scientific developments both in theoretical and practical terms. In the context of the war in Ukraine, the research topic is extremely relevant. It is clarified that socio-psychological rehabilitation is a system of psychological, pedagogical and social measures aimed at restoring, correcting or compensating for impaired mental functions and states, personal and social status of servicemen who have suffered a mental trauma. The theoretical analysis of the problem of mental health in military personnel makes it possible to identify the most common disorders, namely: posttraumatic stress disorder, anxiety and depressive disorders, combat stress, moral trauma, addictions and acute stress response, and suicidality. These disorders and their significant prevalence among military personnel are not in doubt among researchers. It is noted that an important area is the development of comprehensive measures to prevent and prevent mental health problems, and in case of occurrence – the provision of the necessary comprehensive, professional assistance with the involvement of a number of specialists and the militaryʼs immediate environment. It is concluded that the principles of social and psychological rehabilitation of servicemen include work in various areas – from providing psychological counseling to work on retraining, etc. It is determined that these areas will indeed contribute to the social integration of servicemen and the restoration of their mental health. However, it is equally important to organize the provision of this type of rehabilitation not only to those servicemen who have post-traumatic stress disorder or were disabled as a result of participation in hostilities, etc. In our opinion, this type of rehabilitation is necessary for all servicemen after completion of their service. Within the framework of the master's thesis, an empirical study was conducted, the purpose of which was, first of all, to identify the current state of mental health of military personnel, namely, to determine the level of depression, anxiety, and PTSD. The experimental base was made up of 11 servicemen who had been drafted into the Armed Forces of Ukraine since the beginning of the full-scale invasion. It has been stated that most of our respondents have mental health problems at the moment. That is why high-quality and timely assistance to military personnel is needed to diagnose and further restore mental health. Accordingly, the study developed recommendations for the organization of social and psychological rehabilitation of military personnel.
Понятовська І. П. Особливості соціально-психологічної реабілітації військовослужбовців : кваліфік. робота - магістер. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / І. П. Понятовська. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 53 с.
Keywords: соціально-психологічна реабілітація; військовослужбовець; підтримка; адаптація; посттравматичний синдром; тривога; social and psychological rehabilitation; serviceman; support; adaptation; post-traumatic stress disorder; anxiety