Перешкоди для вільної міжнародної торгівлі: актуальні проблеми принципу свободи транзиту - Darahan, Vladyslav; Дараган, В. Є. (Одеса : Гельветика, 2018)
Принцип свободи транзиту завжди відігравав важливу роль у функціонуванні системи міжнародної торгівлі. З метою сприяння вільній торгівлі багато країн почали укладати основні транзитні угоди ще у XIX столітті. Міжнародна спільнота досягла значних успіхів у сприянні свободі транзиту та, як наслідок, міжнародній торгівлі саме з тих часів. Наприклад, різні міжнародні конвенції, такі як Конвенція про свободу транзиту 1921 року, Конвенція про відкрите море 1958 року, Конвенція про транзитну торгівлю держав, які не мають виходу до моря 1965 року та, звичайно ж, стаття V Генеральної угоди з тарифів і торгівлі 1994 року були прийняті під час обговорення важливості свободи транзиту для міжнародної торгівлі. У цій статті розглядається принцип свободи транзиту у розумінні міжнародних конвенцій та правил Світової організації торгівлі, а також митного законодавства Європейського Союзу. Вона містить короткий вступ щодо перших міжнародних договорів, укладених з метою сприяння вільній торгівлі між кількома країнами, а також розглядає перші спори, що виникають у зв’язку з порушенням свободи транзиту. Незважаючи на значний успіх, досягнутий міжнародним співтовариством, у тому числі Світовою організацією торгівлі, у сприянні свободі транзиту існує ряд проблем. У статті аналізуються існуючі правила стосовно транзиту в Європейському Союзі та їх відповідність законодавству Світової організації торгівлі. Більше того, у світлі законодавства СОТ та основних принципів міжнародного права в цілому проаналізована проблема свободи транзиту газу. Нарешті, автор розглядає одну з останніх знакових справ, що стосуються свободи транзиту, а саме транзитний спір між Україною та Російською Федерацією у Світовій організації торгівлі. The principle of freedom of transit has always played a vital role in the functioning of the international trade system. In order to facilitate free trade, many states started to conclude basic transit agreements back in the XIX century. international community has achieved a significant success in promoting the freedom of transit and, as a result, international trade since then. For instance, various international conventions, such as Convention on Freedom of Transit (1921), Convention on the High Seas (1958), Convention on Transit Trade of Land-Locked States (1965) and, of course, Article V of General Agreement on Tariffs and Trade (1994) were adopted maintaining the discussion around the importance of freedom of transit for international trade. This paper deals with a principle of freedom of transit in the understanding of international conventions and WTO law, as well as the EU customs legislation. In order to fully understand the evolution of freedom of transit and its importance for the international community, this paper outlines the first international treaties concluded to facilitate free trade between several states, and also touches upon the first disputes arising out violation of freedom of transit. Despite the significant success achieved by the international community, including the World Trade Organization, in promoting the freedom of transit, a number of issues continue to exist. Seizure of goods in transit by customs authorities of the European Union is one of the most important and arguable issues. For this reason, the paper analyses the existing transit rules in the European Union and their compliance with the WTO law. Moreover, freedom of transit of gas is analysed in light of the WTO law and fundamental principal of international law at large. Finally, author assess one of the recent landmark cases concerning the freedom of transit, namely the transit dispute between Ukraine and the Russian Federation in the WTO.
Darahan V. Obstacles to free international trade: pressing challenges of the freedom of transit / V. Darahan // Lex Portus : юрид. наук. журн. / редкол. : С. В. Ківалов (голов. ред. ради), Б. А. Кормич (голов. ред.), І. В. Сафін (заст. голов. ред.), Т. В. Аверочкіна (наук. ред., відп. секр.) [та ін.] ; НУ "ОЮА", ГО "МА Святий Миколай". - Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2018. - № 5. – C. 46 - 62.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; свобода транзиту; транзит газу; арешт товарів під час транзиту; Стаття V ГАТТ; Статья V ГАТТ; свобода транзита; изъятие товаров при тран- зите; транзитные споры; freedom of transit; transit of gas; seizure of goods in transit; Article V GATT