Infrastructure of bribery in public official activity - Цитряк, Віктор Ярославович; Цитряк, В. Я.; Цитряк, Виктор Ярославович; Tsytriak, Victor Ya.; Калініна, Ірина Валеріївна; Калініна, І. В.; Калинина, Ирина Валерьевна; Kalinina, Iryna V.; Гуріна, Дарія Петрівна; Гуріна, Д. П.; Гурина, Дарья Петровна; Hurina, Dariia P. (Universidad de la Amazonia, 2020)
The article is focused on the analysis of the infrastructural components of bribery in public official activity. The term "infrastructure" comes from Latin (infra – below, under and structura – construction, placement) and means a set of components of any object that are subordinate (ancillary) character and provide conditions for the normal functioning of the object as a whole. The concept of crime infrastructure is not enough explored in legal science.The research described in the article was created using different methods of scientific research. The main method of scientific research – the dialectical method. This method allows substantiating the special role of "human", organizational-support and ideological resources in the determination of criminal behavior. The method of analysis helps to see in detail a large number of cases of bribery in public service. Further, the generalization were made regarding the general infrastructure components of bribery in the field of public service activity using the synthesis method. In addition to these methods of scientific research, the authors of the article used the methods of deduction, induction, and comparative method. The public service bribery infrastructure should be understood as a collection of "personnel", material and intangible resources, organizational forms and means that serve the illicit purchase/sale of services of public officials provide functionality and facilitate the institution of bribery. The special role of the ideological and "human" resources, as well as organizational and auxiliary resources in the determination of criminal behavior is substantiated.The introduction of measures neutralizing the infrastructural capabilities of briberyas an indirectanti-corruption strategy is proposed.

Стаття присвячена аналізу інфраструктурних складових підкупу у сфері публічної службової діяльності. Термін «інфраструктура» походить від латини (infra – нижче, під і stuktura – побудова, розміщення) й означає сукупність складових частин якого-небудь об’єкта, що мають підпорядкований (допоміжний) характер і забезпечують умови нормального функціонування об’єкта в цілому. В правовій науці поняття інфраструктури злочинності є малодослідженим. Дослідження, описане в статті, було створено за допомогою різних методів наукового пізнання. Основний метод наукового дослідження був діалектичний метод. Цей метод дозволив обґрунтувати особливу роль «кадрових», організаційно-допоміжних та ідеологічних ресурсів у детермінації злочинної поведінки. Метод аналізу допомагає детально дослідити велику кількість випадків підкупу у сфері публічної службової діяльності. На основі отриманих результатів аналізу, було зроблено узагальнення щодо інфраструктурних складових підкупу у сфері публічної службової діяльності за допомогою методу синтезу. Крім цих методів наукових досліджень, автори статті використовували методи дедукції, індукції та порівняльний метод. Під інфраструктурою підкупу у сфері публічної службової діяльності слід розуміти сукупність «кадрових», матеріальних і нематеріальних ресурсів, організаційних форм та засобів, які обслуговують незаконну купівлю/продаж послуг службових осіб публічної сфери, забезпечують функціональність та сприяють інституціалізації підкупу. Обґрунтовується особлива роль «кадрових», організаційно-допоміжних та ідеологічних ресурсів у детермінації злочинної поведінки. Пропонується запровадження системи заходів нейтралізації інфраструктурних можливостей підкупу як опосередкованої стратегії протидії корупції.

Статья посвящена анализу инфраструктурных составляющих подкупа в сфере публичной служебной деятельности. Термин «инфраструктура» происходит от латинского (infra - ниже, под и stuktura - построение, размещение) и означает совокупность составных частей какого-либо объекта, имеющих подчиненный (вспомогательный) характер и обеспечивают условия нормального функционирования объекта в целом. В правовой науке понятие инфраструктуры преступности является малоисследованным. Исследование, описанное в статье, проводилось с помощью различных методов научного познания. Основной метод научного исследования был диалектический метод. Этот метод позволил обосновать особую роль «кадровых», организационно-вспомогательных и идеологических ресурсов в детерминации преступного поведения. Метод анализа помогает детально исследовать большое количество случаев подкупа в сфере публичной служебной деятельности. На основе полученных результатов анализа, было сделано обобщение относительно инфраструктурных составляющих подкупа в сфере публичной служебной деятельности с помощью метода синтеза. Кроме этих методов научных исследований, авторы статьи использовали методы дедукции, индукции и сравнительный метод. Под инфраструктурой подкупа в сфере публичной служебной деятельности следует понимать совокупность «кадровых», материальных и нематериальных ресурсов, организационных форм и средств, которые обслуживают незаконную купле / продажу услуг должностных лиц публичной сферы, обеспечивают функциональность и способствуют институциализации подкупа. Обосновывается особая роль «кадровых», организационно-вспомогательных и идеологических ресурсов в детерминации преступного поведения. Предлагается введение системы мер нейтрализации инфраструктурных возможностей подкупа как опосредованной стратегии противодействия коррупции.
Tsytriak V. Infrastructure of bribery in public official activity / V. Tsytriak, I. Kalinina, D. Hurina // Amazonia Investiga. – V. 9(25). – Universidad de la Amazonia, 2020. – P. 24-32.
Keywords: сorruption; bribery; bribe; official crimes; infrastructure; корупція; хабарництво; підкуп; службові злочини; інфраструктура; коррупция; взяточничество; подкуп; служебные преступления; инфраструктура; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE