Правові інструменти та принципи політики Європейського Союзу у сфері сільськогосподарського виробництва - Качурінер, Вікторія Львівна; Качурінер, В. Л. (My University, 2022)
У статті здійснено загальний огляд правових інструментів екологічної політики Європейського Союзу у сфері сільськогосподарського виробництва. Проаналізовано деякі основні принципи права Європейського Союзу. Позначено, що разом із загальними принципами політики ЄС у сфері виробництва діють спеціальні, що становлять основу правового регулювання в окремих сферах діяльності, зокрема сфері сільськогосподарського виробництва. Наприклад, принцип обережності, його тлумачення та застосування здійснює Європейський Суд. Підкреслено, що цей принцип встановлюється згідно із сутністю екологічної політики Європейського Союзу, при цьому слугує для застосування інших значних екологічних принципів, зокрема принципу «інтеграції». Позначено, що Європейський Суд підтримує застосування такого принципу, як принцип використання заходів безпеки у сільськогосподарській сфері. Підкреслено, що ЄС розробив систему екологічної сертифікації. Одними з перших під її дію підпали енергетична, транспортна та сільськогосподарська політика ЄС. Проаналізовано такий правовий інструмент, як Інтегрована політика в галузі виробництва продукції, яка спрямована на зменшення впливу на довкілля виробництва товарів та послуг у процесі їх життєвого циклу шляхом використання набору політичних інструментів. Для покращення якості та узгодженості політики в Європейському Союзі використовується процес інтегрованої оцінки впливу. Зроблено акцент на тому, що Інтегрована політика як добровільний інструмент у сфері сільського господарства запроваджує інтеграції екологічних питань у Спільну сільськогосподарську політику, а особливість принципу інтеграції полягає в тому, що він стосується не лише довкілля, але й усього європейського права, адже застосовується до усіх дій і політики Європейського Союзу. Підкреслено значення такого інструмента, як добровільні угоди. Сучасною тенденцією політики ЄС у позначеній сфері є залучення до забезпечення охорони довкілля якнайбільшої кількості зацікавлених сторін, а не покладання відповідальності за стан навколишнього середовища. Сформовано висновок, що до правових інструментів політики ЄС у сфері сільськогосподарського виробництва можна віднести установчі акти, акти вторинного права ЄС, добровільні угоди, стандартизацію, систему екологічного менеджменту та дизайну.

The article provides a general overview of the legal instruments of the environmental policy of the European Union in the field of agricultural production. Some basic principles of European Union law are analyzed. It is noted that together with the general principles of the EU policy in the field of production, there are special ones that form the basis of legal regulation in certain spheres of activity, in particular, the sphere of agricultural production. The precautionary principle is interpreted and applied by the European Court of Justice. It is emphasized that this principle is established in accordance with the essence of the environmental policy of the European Union, and at the same time serves for the application of other significant environmental principles, for example, the principle of “integration”. It is noted that the European Court supports the application of such a principle as the principle of using safety measures in the agricultural sphere. Such a legal instrument as the Integrated policy in the field of product production, which is aimed at reducing the environmental impact of the production of goods and services during their life cycle through the use of a set of political tools, is analyzed. The process of integrated impact assessment is used to improve the quality and coherence of policies in the European Union. Emphasis is placed on the fact that the Integrated Policy as a voluntary instrument in the field of agriculture introduces the integration of environmental issues into the Common Agricultural Policy. And the peculiarity of the principle of integration is that it applies not only to the environment, but also to all European law, because it is applied to all actions and policies of the European Union. The current trend of EU policy in the indicated area is to involve as many stakeholders as possible in ensuring environmental protection, rather than assigning responsibility for the state of the environment. It was concluded that the legal instruments of the EU policy in the field of agricultural production include founding acts, acts of secondary EU law, voluntary agreements, standardization, the system of environmental management and design.
Качурінер В. Л. Правові інструменти та принципи політики Європейського Союзу у сфері сільськогосподарського виробництва / В. Л. Качурінер // Ампаро. Спецвипуск: Євроінтеграція. - 2022, Т. 1. - С. 126-131. DOI https://doi.org/10.26661/2786-5649-2022-spec-1-18
Keywords: право ЄС; виробництво; сільське господарство; правові інструменти; принципи; добровільні угоди; сертифікація; інтеграційна політика; EU law; production; agriculture; legal instruments; principles; voluntary agreements; certification; integration policy; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE