Корпусна лінгвістика як інструмент вивчення мовної картини світу - Швелідзе, Лідія Дмитрівна; Швелідзе, Л. Д.; Shvelidze, Lidiia D. (Одеса : Фенікс, 2026)
У сучасній парадигмі мовознавчих досліджень корпусна лінгвістика утвердилася як один із ключових методологічних напрямів, що забезпечує емпіричну верифікацію лінгвістичних гіпотез та дозволяє перейти від інтуїтивних спостережень до аналізу репрезентативних масивів мовних даних. У цьому контексті її застосування у вивченні мовної картини світу набуває особливої значущості, оскільки відкриває можливості для об’єктивного виявлення способів концептуалізації дійсності, закріплених у мовній практиці носіїв мови
Швелідзе Л. Д. Корпусна лінгвістика як інструмент вивчення мовної картини світу. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 579-581. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33097
Keywords: корпусна лінгвістика; мовна картина світу; концептуалізація; мовна варіативність; corpus linguistics; linguistic worldview; conceptualization; language variation