Психологічні особливостімотивації до навчання у здобувачів в умовах воєнного конфлікту : кваліфікаційна робота – бакалаврський дослідницький проект 053 «Психологія» - Щербина, Меліса Олександрівна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню психологічних особливостей мотивації до навчання здобувачів в умовах воєнного конфлікту. Актуальність теми зумовлена необхідністю забезпечення освітнього процесу в умовах нестабільності, психологічної напруги та підвищеного рівня стресу, що впливає на внутрішню мотиваційну сферу студентів. Теоретична частина роботи розкриває поняття мотивації до навчання в контексті психологічної науки, охоплює класифікації мотивів, аналізує вплив екстремальних умов (зокрема воєнного стану) на когнітивну активність і навчальну мотивацію. Узагальнено сучасні підходи до розуміння мотивації як динамічного психологічного процесу, що піддається трансформації під впливом зовнішніх загроз. Емпіричне дослідження проведено на вибірці з 37 здобувачів освіти віком від 17 до 25 років із регіонів України. Застосовано комплекс методик, зокрема: анкета соціально-демографічних характеристик, опитувальник визначення рівня триваожності (Спілберг-Ханін), методика діагностики мотивації до успіху (Т.Елерс). Отримані результати свідчать про зниження рівня навчальної мотивації в умовах тривалого стресового впливу, водночас виявлено підвищення значущості мотивації соціального обов’язку, ціннісних орієнтацій та професійного самозбереження. Студенти з високим рівнем внутрішньої мотивації демонструють кращу адаптацію до умов навчання під час конфлікту. Розроблено практичні рекомендації для педагогів і психологів щодо підтримки та стимулювання навчальної мотивації у кризових обставинах. The qualification work is devoted to the study of the psychological features of motivation for learning of education seekers in conditions of military conflict. The relevance of the topic is due to the need to ensure the educational process in conditions of instability, psychological tension and increased stress levels, which affect the internal motivational sphere of students. The theoretical part of the work reveals the concept of motivation for learning in the context of psychological science, covers the classification of motives, analyzes the influence of extreme conditions (in particular, martial law) on cognitive activity and learning motivation. Modern approaches to understanding motivation as a dynamic psychological process that is subject to transformation under the influence of external threats are summarized. The empirical study was conducted on a sample of 37 education seekers aged 17 to 25 from the regions of Ukraine. A set of methods was applied, in particular: a questionnaire of socio-demographic characteristics, a questionnaire for determining the level of anxiety (Spielberg-Khanin), a methodology for diagnosing motivation for success (T. Ehlers). The results obtained indicate a decrease in the level of learning motivation in conditions of prolonged stress, while an increase in the significance of the motivation of social duty, value orientations and professional self-preservation was revealed. Students with a high level of intrinsic motivation demonstrate better adaptation to the conditions of learning during the conflict. Practical recommendations for teachers and psychologists have been developed to support and stimulate learning motivation in crisis situations.
Щербина М. О. Психологічні особливостімотивації до навчання у здобувачів в умовах воєнного конфлікту : кваліфік. робота - бакалавр. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / М. О. Щербина. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 44 с. – Режим доступу: https://hdl.handle.net/11300/30115
Keywords: навчальна мотивація; воєнний конфлікт; здобувачі освіти; стресостійкість; внутрішня мотивація; психологічна адаптація; освітній процес; криза; learning motivation; military conflict; students; stress resistance; intrinsic motivation; psychological adaptation; educational process; crisis