Соціальна інженерія як складова гібридних кібероперацій: сучасні тенденції та виклики безпеки - Ковальчук, Д. А. (Одеса : Міжнародний університет ; НУ "ОЮА", 2025)
У тезах розглянуто соціальну інженерію як один із ключових інструментів гібридних кібероперацій, що поєднує технічні та психологічні засоби впливу. Проаналізовано сучасні тенденції розвитку соціально-інженерних методів, їх роль у дестабілізації інформаційного простору та підриві довіри до цифрових систем. Визначено основні канали поширення таких атак, а також виклики, що постають перед системами кібербезпеки держави, бізнесу та суспільства. Запропоновано напрями підвищення рівня кіберстійкості та соціальної відповідальності користувачів.
Ковальчук Д. А. Соціальна інженерія як складова гібридних кібероперацій: сучасні тенденції та виклики безпеки / Д. А. Ковальчук // Передові технології в інформаційно-комунікаційній інженерії (ATICE'2025) : зб. матеріалів міжнар. конф. (зимовий форум) / відп. ред. І. М. Соловська, Д. М. Розенвассер. – Одеса : Міжнародний університет, 2025. – С. 72-74. - Режим доступу: https://doi.org/10.32837/11300.31377
Keywords: соціальна інженерія; гібридні кібероперації; система кібербезпеки