Дотримання конституційних гарантій в процесі розгляду справ про адміністративні правопорушення, зафіксованих в автоматичному режимі - Плугатир, М. В.; Плугатир, Максим Віталійович; Pluhatyr, Maksym V. (Одеса : Гельветика, 2021)
У статті розглядаються питання правового регулювання у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху. Досліджено важливі проблеми дотримання конституційних гарантій під час розгляду справ про адміністративні правопорушення, зафіксованих в автоматичному режимі. Визначаючи легітимну мету можливості притягнення особи – власника транспортного засобу, зазначено, що вона ґрунтується на ідеї справедливості. Легітимна мета тісно пов’язана зі змістовною справедливістю, яка вимагає, зокрема, пропорційності юридичної відповідальності вчиненому правопорушенню, відповідності цілей законодавця та засобів, що обираються для їх досягнення, встановлення та диференціювання публічно-правових обмежень залежно від конкретних обставин, що зумовлюють їх запровадження. Визначено, що встановлення презумпції вини власника транспортного засобу або особи, яка його ввезла на територію України, у вчиненні певних адміністративних правопорушень у разі їх автоматичної фіксації та покладення (фактично перекладання) на цих осіб обов’язку доводити свою невинуватість у вчиненні адміністративного правопорушення є помилковим кроком у законотворчості, а реалізація адміністративної відповідальності за таких умов може потягти за собою серйозні порушення прав людини. Обґрунтовано, що положення ч. 1 ст. 14-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення також створюють правову невизначеність та ускладнюють практичне застосування низки статей Особливої частини Кодексу України про адміністративні правопорушення, якими передбачається адміністративна відповідальність у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху. Запропоновано для вдосконалення правового регулювання в досліджуваній сфері вносити зміни в Конституцію України, Кодекс України про адміністративні правопорушення, а також у закони, які регулюють відносини у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, що вимагає проведення додаткових наукових досліджень задля формулювання відповідних пропозицій до законодавства.

The article considers the issues of legal regulation in the field of road safety. Important issues of observance of constitutional guarantees in the consideration of cases of administrative offenses recorded in the automatic mode are investigated. Determining the legitimate purpose of the possibility of attracting a person – the owner of the vehicle, it is noted that it is based on the idea of justice. The legitimate aim is closely connected with substantive justice, which requires, in particular, the proportionality of legal liability for the offense, compliance with the goals of the legislator and the means chosen to achieve them, the establishment and differentiation of public law restrictions depending on the specific circumstances. It is determined that establishing the presumption of guilt of the owner of the vehicle or the person who brought it into the territory of Ukraine, in committing certain administrative offenses in case of their automatic fixation and imposing (actually transferring) on these persons the obligation to prove his innocence in committing an administrative offense step in lawmaking, and the implementation of administrative liability in such circumstances can lead to serious human rights violations. It is substantiated that the provisions of Part 1 of Art. 14-2 of the Code of Administrative Offenses also create legal uncertainty and complicate the practical application of a number of articles of the Special Part of the Code of Administrative Offenses, which provide for administrative liability in the field of road safety. It is proposed to improve the legal regulation in the study area, it is necessary to amend the Constitution of Ukraine, the Code of Administrative Offenses, as well as laws governing relations in the field of road safety, which requires additional research to formulate appropriate proposals for legislation.
Плугатир М. В. Дотримання конституційних гарантій в процесі розгляду справ про адміністративні правопорушення, зафіксованих в автоматичному режимі / М. В. Плугатир // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 91 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2021. – С. 157-163.
Keywords: адміністративна відповідальність; адміністративне правопорушення; адміністративно-деліктне провадження; адміністративний процес; процесуальні права особи; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; administrative responsibility; administrative offense; administrative proceedings; administrative process; procedural rights of a person