Проблема правосуб'єктності індивіда у сучасному міжнародному праві - Лазарчук, К. Р.; Lazarchuk, K. R. (Одеса : Фенікс, 2010)
Автор статті, підводячи підсумок, стверджує, що на сучасному етапі існує міжнародна правосуб’єктність індивідів майже безспірно, але дана правосуб’єктність специфічна, так як особа володіє по меншій мірі трьома існуючими характеристиками: вольова обумовленість (оприділяється вираженою волею держав надавши фізичним особам конкретні міжнародні права і обов’язки), конструктивність (спеціальна міжнародна правосуб’єктність «да- рується» індивідам державами, які домовляються) і кодифікованість (об’єм міжнародної правоздатності і дієздатності фізичних осіб установлюється міжнародним договором). Наявність правосуб’єктності у індивіда у міжнародному праві можливо тільки лише при реалізації демократичних принципів і наявності широкої демократичної практики розвитку держави.
Лазарчук К. Р. Проблема правосуб'єктності індивіда у сучасному міжнародному праві / К. Р. Лазарчук // Міжнародні читання присвячені пам’яті професора Імператорського Новоросійського університету П. Є. Казанського: матеріали Міжнародної конференції (м. Одеса, 22-23 жовтня 2010 року). – Одеса : Фенікс, 2010. - С. 60-61.
Keywords: міжнародна правосуб’єктність індивідів; міжнародні суди; кримінальна відповідальность окремих категорій індивідів; міжнародний захист прав людини; володіння суб’єктивними правами; международные суды; криминальная ответственность отдельных категорий индивидумов; международная защита прав человека; владение субъективными правами; международная правосубъектность индивидумов; international courts; criminal responsibility of certain categories of individuals; international protection of human rights; possession of subjective rights; international personality of individuals