Політична дискурсологія й проблема відповідальності журналістів за якість інформації - Додонова, В. І.; Додонова, В. И.; Dodonova, V. I. (My University, 2017)
Стаття присвячена аналізу інформаційного впливу на людину. Досліджується феномен дискурсу, розглядаються різні позиції щодо його розуміння, від європейських класиків до сучасних українських і російських науковців. Аналізується політичний дискурс, виокремлюється його тлумачення у вузькому та широкому сенсі, доводиться, що політичний дискурс є тлом для маніпуляції свідомістю. Розкривається зміст маніпуляції свідомістю, описуються методи маніпуляції в українських ЗМІ в контексті конфлікту на сході України. Актуалізується проблема відповідальності журналістів за опубліковану інформацію. Досліджується роль мовних ігор у політичній боротьбі й застосування різних мовленнєвих засобів: епітетів, гіпербол, метафор, технології евфемізмів, ненормативної лексики. Доводиться, що сучасна журналістика має стати дієвим засобом захисту інформаційного простору держави та її громадян.

Статья посвящена анализу информационного воздействия на человека. Исследуется феномен дискурса, рассматриваются различные позиции в его понимании, от европейских классиков до современных украинских и российских ученых. Анализируется политический дискурс, определяется его толкование в узком и широком смысле, доказывается, что политический дискурс является фоном для манипуляции сознанием. Раскрывается содержание манипуляции сознанием, описываются ее методы в украинских СМИ в контексте конфликта на востоке Украины. Актуализируется проблема ответственности журналистов за опубликованную информацию. Исследуется роль языковых игр в политической борьбе и применения различных речевых средств: эпитетов, гипербол, метафор, технологии эвфемизмов, ненормативной лексики. Доказывается, что современная журналистика должна стать действенным средством защиты информационного пространства государства и его граждан.

This article analyzes the effects information’s power on human. It explores the phenomenon of discourse, discusses the various positions in his understanding – from European classics to modern Ukrainian and Russian scientists. The political discourse is defined by its interpretation in the narrow and broad sense, it is proved that the political discourse is the backdrop for the manipulation of consciousness. The content of the manipulation of consciousness and described its methods in the Ukrainian media in the context of the conflict in eastern Ukraine. Urgency of the problems journalists responsible for the published information. We investigate the role of “language games” in the political struggle and the use of various means of speech: epithets, hyperboles, metaphors, euphemisms technology profanity. The modern journalism should become an effective means of protection of information space of the state and its citizens.
Додонова В. І. Політична дискурсологія й проблема відповідальності журналістів за якість інформації / В. І. Додонова // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 15. - С. 45-48.
Keywords: дискурс; політичний дискурс; маніпуляція; відповідальність журналіста; дискурс; политический дискурс; манипуляция; ответственность журналиста; discourse; political discourse; manipulation; responsibility of the journalist