Правове регулювання примусового лікування в умовах гуманітарних криз: конвергенція міжнародного гуманітарного права та стандартів охорони психічного здоров’я - Фасій, Анастасія Володимирівна; Фасій, А. В.; Fasii, Anastasiia V. (Одеса : Фенікс, 2026)
Правове регулювання примусового психіатричного лікування в умовах гуманітарних криз є сферою нормативної недостатності та значної теоретичної неоднорідності. Водночас міжнародне гуманітарне право та стандарти охорони психічного здоров’я демонструють потенціал до узгодження підходів, зокрема через конвергенцію принципів гуманного поводження, терапевтичної необхідності та недискримінації, що відкриває перспективи формування більш цілісної та збалансованої моделі правового регулювання.
Фасій А. В. Правове регулювання примусового лікування в умовах гуманітарних криз: конвергенція міжнародного гуманітарного права та стандартів охорони психічного здоров’я. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 268-271. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33327
Keywords: право на психічне здоров’я; міжнародне гуманітарне право; гуманітарні кризи; збройний конфлікт; права людини; міжнародно-правові стандарти; right to mental health; international humanitarian law; humanitarian crises; armed conflict; human rights; international legal standards