Євроінтеграційна стратегія сучасної України: фактори впливу та проблеми реалізації - Кормич, Людмила Іванівна; Кормич, Л. І.; Кормич, Людмила Ивановна; Kormych, Liudmyla I.; Кормич, Анатолій Іванович; Кормич, А. І.; Кормич, Анатолий Иванович; Kormych, Anatolii I. (Одеса: Фенікс, 2018)
В статті проаналізовані основні чинники, що впливають на зміст та темпи євроінтеграційних дій України на сучасному етапі. Проведена класифікація цих чинників в аспекті зовнішніх та внутрішніх впливів. В першій категорії розглянуті як залежні, так і незалежні від України фактори. В другій категорії виділені групи політичних, економічних та організаційно-правових чинників. Вони висвітлені як в об’єктивному, так і в суб’єктивному контексті й показані з позицій влади та суспільства. Визначені особливості змісту та специфіка форм і методів впливу різних факторів на євроінтеграційний процес. Охарактеризовані перспективи розвитку євроінтеграції, її темпи, проблеми та наслідки для України. Проблеми висвітлюються на основі аналізу законодавчої бази та результатів практики реалізації євроінтеграційних стратегій сучасної України. Показано, що євроінтеграція являє собою оптимальну та ефективну модель просування України шляхом прогресу та безпеки розвитку. Разом з тим, підкреслена важливість врахування національної специфіки при виборі форм і методів реалізації євроінтеграційних стратегій.

В статье проанализированы основные факторы, влияющие на содержание и темпы евроинтеграционных действий Украины на современном этапе. Проведена классификация этих факторов в аспекте внешних и внутренних воздействий. В первой категории рассмотрены как зависимые, так и независимые от Украины факторы. Во второй категории выделены группы политических, экономических и организационно-правовых факторов. Они освещены как в объективном, так и в субъективном контексте и показаны с позиций власти и общества. Определены особенности содержания и специфика форм и методов влияния различных факторов на евроинтеграционный процесс. Охарактеризованы перспективы развития евроинтеграции, ее темпы, проблемы и последствия для Украины. Проблемы освещаются на основе анализа законодательной базы и результатов практики реализации евроинтеграционных стратегий современной Украины. Показано, что евроинтеграция представляет собой оптимальную и эффективную модель продвижения Украины по пути прогресса и безопасности развития. Вместе с тем, подчеркнута важность учета национальной специфики при выборе форм и методов реализации евроинтеграционных стратегий.

The present article provides the analyses of the main factors influencing upon the essence and current of the contemporary Ukrainian European integration activities. The classification of those factors is made with respect to the internal and external influences. The first category comprises the dependent and independent factors concerning actions of Ukrainian State. The second category highlights the groups of political, economic, organization and legal factors. They are reviewed both in objective and subjective contexts as well as shown from the points of the public authorities and the society. The peculiarities of the essence, ways and means of different factors influence upon the European integration process are determined. The characteristics of the European integration development prospects as well as its dynamics, issues and consequences for Ukraine are given. The issues are highlighted on the grounds of analyses of legislation changes and practical results of the current Ukrainian European integration strategies. The European integration is viewed as the most optimal and effective model for Ukrainian ascension towards the progress and development of security. Besides, the importance to consider the national peculiarities while choosing the forms and methods for realization of European integration strategies is emphasized.
Кормич Л. І. Євроінтеграційна стратегія сучасної України: фактори впливу та проблеми реалізації / Л. І. Кормич, А. І. Кормич // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. редкол.), Л. І. Кормич (голов. ред.), А. В. Полухіна (відп. ред.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Фенікс, 2018. – Вип. 61. – С. 95-106.
Keywords: євроінтеграція; євроінтеграційна стратегія; безпека; фактори впливу на євроінтеграційні процеси; евроинтеграция; евроинтеграционная стратегия; безопасность; факторы влияния на евроинтеграционные процессы; eurointegration; eurointegration strategy; security; factors of influence on eurointegration processes; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE::Other law::International law