Людська гідність як філософська проблема - Костенко, Мирослава Терентіївна; Костенко, М. Т.; Kostenko, Myroslava T. (Одеса, 2020)
Стаття присвячена дослідженню людської гідності як об’єкта сучасного етико-філософського дискурсу. Автор, враховуючи трансформаційні процеси у поглядах на людські цінності та права, визначає гідність як базову людську цінність, що визначає вектор розвитку її моральності, місця в суспільних відносинах. У статті здійснено філософсько-етичний аналіз людської гідності. Охарактеризовано її сутність, структурні елементи. Опрацьовано різноманіття підходів до тлумачення змісту гідності людини. У дослідженні детально висвітлено актуальну історико-філософську проблематику. Визначено методологічні принципи розуміння гідності людини як однієї з визначальних ідей існування громадянського суспільства. Опрацьовано та інтерпретовано доробок сучасних учених-філософів про людську гідність. Доведено, що людська гідність є духовним та моральним ідеалом, з якого випливають такі соціальні цінності, як свобода, справедливість, рівність. У статті завдяки опрацюванню сучасних наукових досліджень проілюстровано проблему формування людської гідності та її значення в соціумі. Наведено аналіз компонентів феномена гідності. Розкрито структуру та умови становлення гідності особистості. Описано такі складові частини гідності людини, як суб’єкт, об’єкт, суб’єктивна сторона та об’єктивна сторона. Акцентовано увагу на показниках гідності людини. Доведено, що почуття гідності відповідає таким показникам, як сформованість власного реалістичного образу «Я», мотивація досягнення, особливості вольової сфери.Автор доводить важливість поваги до гідності людини як невід’ємного атрибуту існування суспільства. У статті систематизовано численні характеристики гідності як найважливішої моральної якості та вищої цінності. Виявлено місце і значущість проблеми у філософсько-етичному напрямі. Визначено головні закономірності формування гідності людини. Поглиблено знання з етико-філософської проблематики людської гідності як ключової моральної цінності у становленні соціуму, нації, держави.

The article is devoted to the study of human dignity as an object of modern ethical and philosophical discourse. The author, taking into account the transformation processes in views on human values and rights, defines dignity as a basic human value that determines the vector of development of its morality, place in social relations. The article presents a philosophical-ethical analysis human dignity. Characterized by its nature, structural elements. Researched the etymological origins of the concept of “human dignity”. Processed a variety of approaches to the interpretation of the content of human dignity. In the study discussed in detail the topical issues historic and political. Provides the methodological underpinnings of understanding human dignity as one of the defining ideas of the existence of civil society. Processed and interpreted the contribution of scientists-In article from positions of modern scientific research highlights the problem of forming of self-esteem of the individual and its importance in society. The analysis of the components of the phenomenon dignity. The structure and conditions of formation of the dignity of the individual. Described the following components of human dignity: the subject, object, subjective side and the objective side. Focused on the indicators of human dignity. Analyzed that the sense of dignity corresponds to the following indicators: formation of a realistic self-image of “I”, which involves understanding and orientation in their virtues, vices, awareness of their values and values of others; achievement motivation that includes confidence in their capabilities, ability to implement the plans; features of the volitional sphere that appears in your own strength, that is, the ability for self-regulation of behavior in society. The author proves the importance of human dignity as an inherent attribute of social existence. In the article many characteristics advantages as an essential moral quality and maximum value. Identified the place and significance of the problem the philosophical and ethical direction. We identified the main regularities of formation of human dignity. Deepened and expanded science-based knowledge of the ethical-anthropological and socio-philosophical perspective of human dignity as a key in the development of society, nation, and state.
Костенко М. Т. Людська гідність як філософська проблема / М. Т. Костенко // Актуальні проблеми філософії та соціології : Науково-практичний журнал / Голов. ред. С. Г. Секундант, відпов. ред. Д. В. Яковлев ; Міністерство освіти і науки України ; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2020. - Вип. 27. - С. 21-25. DOI https://doi.org/10.32837/apfs.v0i27.914
Keywords: гідність; честь; соціум; сучасність; категорія; цінності; мораль; культура; людина; відповідальність; совість; dignity; honor; society; modernity; category; values; morality; culture; culture; man; responsibility; conscience; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::Philosophy subjects