Аналіз показників змагальної діяльності лідируючих дзюдоїсток вагової категорії до 52 кг - Чертов, Іван Іванович; Чертов, І. І.; Чертов, Иван Иванович; Chertov, Ivan I.; Бойченко, Наталія Валентинівна; Бойченко, Н. В.; Бойченко, Наталия Валентиновна; Boichenko, Nataliia V.; Зантарая, Георгій Макхазович; Зантарая, Г. М.; Зантарая, Георгий Макхазович; Zantaraia, Heorhii M.; et al. (Харківська державна академія фізичної культури, 2021)
Мета: здійснити аналіз показників змагальної діяльності лідируючих дзюдоїсток вагової категорії до 52 кг. Матеріал і методи. Під час роботи застосовувалися наступні методи дослідження: аналіз і узагальнення науково-методичної літератури; хронометрування; аналіз протоколів і відеозаписів сутичок висококваліфікованих дзюдоїсток; методи математичної статистики. Було проаналізовано 68 сутичок трьох лідируючих дзюдоїсток вагової категорії до 52 кг. Аналізувались останні п’ять стартів кожної спортсменки на змаганнях серії Grand Slam. Вихідні дані та відеозаписи виступів взяті з офіційного сайту міжнародної федерації дзюдо «International Judo Federation» (IJF.org). Результати: у медальному заліку спортсменок вагової категорії до 52 кг лідерами є представниці Японії (Abe Uta; Shishime Ai) та Франції (Buchard Amandine). Аналіз тривалості змагальних сутичок лідируючих дзюдоїсток вагової категорії до 52 кг показав, що у представниць Японії 70-78 % сутичок закінчились достроково (Abe Uta - 17 сутичок із 24-х; Shishime Ai - 18 сутичок із 23-х), 17 % - у додатковий час (Abe Uta - 4 сутички із 24-х; Shishime Ai - 4 сутички із 23-х). Представниця Франції Buchard Amandine майже половину сутичок (48 %) закінчила достроково (10 сутичок із 21-ї), 38 % - у додатковий час (8 сутичок із 21-ї). У відведений час закінчилась найменша кількість сутичок у всіх спортсменок. Аналіз технічних дій лідируючих дзюдоїсток вагової категорії до 52 кг дозволив виявити загальну кількість дій та їх результативність. Так, Abe Uta виконала 90 технічних дій: 78 (87 %) - стійка, 12 (13 %) - партер та положення лежачи. Результативні 21 (27 %) з 78 технічних дій в стійці та 5 (42 %) з 12 в положенні партер та лежачи. Спортсменка Buchard Amandine виконала 86 технічних дій: 71 (83 %) – стійка, 15 (17 %) - партер та положення лежачи. Результативні 13 (18 %) з 71 технічних дій в стійці та 6 ( 40 %) з 15 в положенні партер та лежачи. Дзюдоїстка Shishime Ai виконала 60 технічних дій: 40 (67 %) – стійка, 20 (33 %) - партер та положення лежачи. Результативні 7 (17 %) із 40 технічних дій в стійці та 6 (30 %) із 20 в положенні партер та лежачи. Основними технічними діями, які найчастіше застосовуються спортсменками виявились: Abe Uta: кидок через спину (32 %), кидок підхватом під одну ногу (29 %), переверти (50 %), утримання (50 %); Buchard Amandine: кидок через плечі (48 %), кидок через спину (11 %), переверти (53 %), утримання (20 %), удушливі (27 %). Shishime Ai: кидок підхватом під одну ногу (45 %), підсікання зовні під р/н (27 %), переверти (65 %), утримання (35 %). Висновки. Встановлено, що лідерами в ваговій категорії до 52 кг серед жінок є представниці Японії та Франції. Виявлено, що лідируючи спортсменки вагової категорії до 52 кг більшість сутичок закінчили достроково та у додатковий час. Досліджено показники змагальної діяльності кожної лідируючої дзюдоїстки вагової категорії до 52 кг. Виявлено, що спортсменки застосовують однакові базові та найбільш поширені кидки (кидок через спину, кидок підхватом під одну ногу) та технічні дії в положенні партер та лежачи (переверти, утримання).
Чертов І. І. Аналіз показників змагальної діяльності лідируючих дзюдоїсток вагової категорії до 52 кг / І. І. Четров, Н. В. Бойченко, Г. М. Зантарая, Є. С. Мирошниченко // ЄДИНОБОРСТВА. - № 1 (19). - Харківська державна академія фізичної культури, 2021. - С. 69-78.
Keywords: дзюдо; спортсменки; змагальна діяльність; вагова категорія; показники; дзюдо; спортсменки; соревновательная деятельность; весовая категория; показатели; judo; sportswomen; competitive activity; weight category; indicators; Research Subject Categories::INTERDISCIPLINARY RESEARCH AREAS::Sports