Криміналістична методика: поняття, структура та вдосконалення - Клименко, Ніна Іванівна; Клименко, Н. І.; Клименко, Нина Ивановна; Klymenko, Nina I. (Одеса : Гельветика, 2017)
Розглянуто поняття криміналістичної методики як структурної особливої частини науки криміналістики, як взаємозв'язок теоретичних та практичних аспектів, як єдність двох частин - загальної та окремої; виокремлено її завдання, найбільш ефективні методи і засоби розкриття та розслідування злочинів; розкрито структурну схему (алгоритм діяльності) розслідування; наведено принципи криміналістичної методики, співвідношення понять «методика розслідування злочинів» і «технологія розслідування», основи криміналістичної класифікації злочинів; класифіковано окремі види методики з відображенням їх особливостей; систематизовано умови вдосконалення криміналістичної методики.

Рассмотрено понятия криминалистической методики как структурной особенной части науки криминалистики, как взаимосвязь теоретических и практических аспектов, как единство двух частей - общей и отдельной; выделены ее задачи, наиболее эффективные методы и средства раскрытия и расследования преступлений; раскрыта структурная схема (алгоритм деятельности) расследования; приведены принципы криминалистической методики, соотношение понятий «методика расследования преступлений» и «технология расследование», основы криминалистической классификации преступлений; классифицированы отдельные видовые и вневидовые методики с отображением их особенностей; систематизированы условия совершенствования криминалистической методики.

The concept of criminalistic methodology as a structural special part of the science of criminalistics is considered as a correlation of theoretical and practical aspects, as the unity of two parts, general and separate, its tasks are singled out, the most effective methods and means for disclosing and investigating crimes are the structural scheme (algorithm of activity) The principles of the criminalistics methodology, the correlation of the concepts “investigation methodology of crimes” and “investigation technologies” are given: the basis of criminalistic classification of crimes, separate specific and non-specific methods for reflecting their features are classified, and the conditions for improving the forensic methodology are systematized.
Клименко H. І. Криміналістична методика: поняття, структура та вдосконалення / H. І. Клименко // Наукові праці Національного університету «Одеська юридична академія». Т. 19 / голов. ред. Ю. В. Цуркан-Сайфуліна ; МОН України, НУ «ОЮА». – Одеса : Гельветика, 2017. – C. 182-189.
Keywords: криміналістична методика; особлива частина; поняття; структура; методи; видові (позавидові) методики; вдосконалення; криминалистическая методика; особая часть; понятие; структура; методы; видовые (вневидовые) методики; совершенствование; forensic methodology; special part; concept; structure; methods; specific (non-specific) techniques; improvement; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE