Емоційне вигорання екстремальних психологів: концептуалізація, дослідження та профілактика : монографія - Лефтеров, Василь Олександрович; Лефтеров, В. О.; Lefterov, Vasyl O.; Босько, Валентина Іванівна; Bosko, Valentyna I.; Босько, В. І. (Київ : ФОП Гуляєва В.М., 2024)
Монографію присвячено дослідженню та профілактики емоційного вигорання у психологів, які працюють в особливих (екстремальних) умовах. Здійснено теоретико-методологічне узагальнення природи, чинників та особливостей прояву синдрому емоційного вигорання екстремальних психологів під час їх професійної діяльності. Проведено психологічний аналіз професійної діяльності екстремальних психологів Збройних сил України, Національної гвардії України, Національної поліції України та Державної служби України з надзвичайних ситуацій, виявлено загальні особливості та специфіку емоційного вигорання зазначених фахівців. На підставі емпіричного дослідження доведено, що більше ніж у третини досліджуваних екстремальних психологів зафіксовано високий рівень емоційного вигорання. Виявлено зв’язок емоційного вигорання з рівнем навантаження під час професійної діяльності, а також із частотою здійснення психологами заходів психологічної роботи з учасниками бойових дій, іншими категоріями людей, які перебували в екстремальних ситуаціях. Запропоновано та апробовано тренінгову програму «Профілактика емоційного вигорання екстремальних психологів із використанням методів самопізнання і самодопомоги Н. Пезешкіана», метою якої є запобігання та мінімізації синдрому емоційного вигорання в екстремальних психологів, а також формування стресостійкості й толерантності до деформуючих впливів роботи і сучасного життя. The monograph is devoted to the study and prevention of emotional burnout in psychologists working in special (extreme) conditions. A theoretical and methodological generalization of the nature, factors and features of the manifestation of the emotional burnout syndrome of extreme psychologists during their professional activities has been carried out. A psychological analysis of the professional activities of extreme psychologists of the Armed Forces of Ukraine, the National Guard of Ukraine, the National Police of Ukraine and the State Emergency Service of Ukraine has been carried out, revealed the general features and specifics of emotional burnout of the mentioned specialists. Based on the empirical study, it was proven that more than a third of the studied extreme psychologists had a high level of emotional burnout. The relationship between emotional burnout and the level of workload during professional activity was revealed, as well as the frequency of psychologists' implementation of psychological work measures with combatants and other categories of people who were in extreme situations. The training program "Prevention of emotional burnout of extreme psychologists using the methods of self-knowledge and self-help of N. Pezeshkian" was proposed and tested, the purpose of which is to prevent and minimize the emotional burnout syndrome in extreme psychologists, as well as to form stress resistance and tolerance to the deforming effects of work and modern life.
Босько В. І., Лефтеров В. О. Емоційне вигорання екстремальних психологів: концептуалізація, дослідження та профілактика : монографія / В. І. Босько, В. О. Лефтеров. – Київ : ФОП Гуляєва В.М., 2023. – 248 с. Режим доступу: https://hdl.handle.net/11300/28491
Keywords: емоційне вигорання фахівців допомогаючих та ризиконебезпечних професій Зброїні Сили України; психолог; Національна гвардія України; методи самопізнання та самодопомоги Н. Пезешкіана; emotional burnout of specialists in helping and risky professions Armed Forces of Ukraine; psychologist; National Guard of Ukraine; methods of self-knowledge and self-help N. Pezeshkian