Психологічні бар’єри старшокласників під час підготовки та складання національного мультипредметного тесту : кваліфікаційна робота - магістерський дослідницький проект 053 «Психологія» - Леднікова, Альона Володимирівна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Робота присвячена теоретико-емпіричному вивченню психологічних бар’єрів старшокласників під час підготовки та складання національного мультипредметного тесту За результатами проведеного емпіричного дослідження встановлено, що рівень виразності психологічних бар’єрів під час підготовки та, особливо, складання національного мультипредметного тесту (НМТ) характеризується як високий та середній. Виявлено наявність негативного впливу психологічних бар’єрів на успішність складання НМТ. Найбільш вираженими психологічними бар’єрами під час підготовки та складання НМТ є розгубленість через нестачу потрібної інформації, незнання своїх можливостей, не достатня зацікавленість, лінощі, страх допустити помилку, побоювання можливих неприємностей, труднощів, страх перед невизначеністю ситуації; боязнь поразки. Встановлено кореляційний зв’язок між властивостями особистості й проявом психологічних бар’єрів випускників під час підготовки та складання національного мультипредметного тесту. Запропоновано практичні рекомендації щодо подолання та профілактики психологічних бар’єрів під час підготовки та складання національного мультипредметного тесту. Робота складається зі вступу, двох розділів, висновків, списку використаної літератури, що налічує 54 найменувань та додатків. The work is devoted to the theoretical and empirical study of psychological barriers of high school students during the preparation and passing of the national multi-subject test. According to the results of the conducted empirical study, it was established that the level of severity of psychological barriers during the preparation and, especially, passing the national multi-subject test (NMT) is characterized as high and medium. The presence of a negative impact of psychological barriers on the success of passing the NMT was revealed. The most pronounced psychological barriers during the preparation and passing of the NMT are confusion due to the lack of necessary information, ignorance of one's capabilities, insufficient interest, laziness, fear of making a mistake, fear of possible troubles, difficulties, fear of uncertainty of the situation; fear of defeat. A correlation has been established between personality traits and the manifestation of psychological barriers of graduates during the preparation and passing of the national multi-subject test. Practical recommendations are offered for overcoming and preventing psychological barriers during the preparation and passing of the national multi-subject test. The work consists of an introduction, two chapters, conclusions, a list of used literature, which includes 54 titles and appendices.
Леднікова А. В. Психологічні бар’єри старшокласників під час підготовки та складання національного мультипредметного тесту : кваліфік. робота - магістер. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / А. В. Леднікова. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 50 с.
Keywords: психологічні бар’єри; старшокласники; випускники шкіл національний мультипредметний тест; властивості особистості; профілактика; psychological barriers; high school students; school graduates; national multi-subject test; personality traits; prevention