Дискурс вітчизняних медіа щодо країн Балтії: минуле/майбутнє, policy/politics - Яковлев, Д. В.; Яковлев, Денис Вікторович; Yakovlev, Denys V. (Одеса, 2020)
У статті досліджується дискурс вітчизняних медіа щодо країн Балтії. Визначено, що в дискурсі вітчизня-них медіа щодо Латвії, Литви та Естонії представлено такі теми: 1) переосмислення у країнах Балтії радянького минулого; 2) візії майбутнього країн Балтії, яке зумовлене європейською та євроатлантичною інтеграцією; 3) досвід країн Балтії в підвищенні ефективності публічної політики, здійснення економічних реформ; 4) роль країн Балтії у демократизації пострадянського простору, підтримка демократичних виборів та європейського вибору України. На першому етапі обрано для аналізу сайти найрейтинговіших медіа в Україні за результатами 2020 року – «Pravda.com.ua» та «Strana.ua». Також обрано сайти двох найвідоміших аналітичних видань в Україні – «Дзеркало тижня» та «День». На другому етапі дослідження визначено коло матеріалів вітчизняного дискурсу медіа щодо країн Балтії для подальшого аналізу. Усі матеріали розділено на чотири групи: минуле, майбутнє, policy, politics. Відзначено, що дослідження вітчизняного дискурсу медіа щодо країн Балтії дозволяє виокремити ірраціональність та не-громадянській стан сучасного політичного дискурсу в Україні. Перша проблема пов’язується з медіатизацією політики, а її подолання автор вбачає в поверненні до раціональних дебатів, як в електоральному процесі, так і для вироблення публічної політики. Повною мірою це стосується критичного осмислення досвіду країн Балтії. Адже цей досвід щодо минулого / майбутнього та policy / politics було презентовано у вітчизняному медіадискурсі, але критично не осмислено під час раціональних політичних дебатів. Друга проблема напряму стосується олігархізації медіа в Україні, а її вирішення залежить від посилення ролі громадянського суспільства. Адже олігархічна модель медіа, яка поєднує публічну владу та непублічну власність у руках декількох осіб, позбавляє права голосу представників великих соціальних груп, створює штучну моно- полію на інформацію, заважає політичному плюралізму та свободі слова. Водночас завдяки розвитку мережі Інтернет українська аудиторія має доступ до інформації щодо країн Балтії. Тепер слово за політичним дискурсом. У ньому у формі раціональних дебатів має бути обговорено досвід Латвії, Литви та Естонії щодо одолання радянської спадщини, демократизації, європейської та євроатлантичної інтеграції.

The article reveals the discourse of domestic media regarding the Baltic States. It is determined that the discourse of the domestic media on Latvia, Lithuania and Estonia is presented by the following topics: 1) rethinking the Soviet past in the Baltic States; 2) the visions of the future of the Baltic States, which is conditioned by European and Euro-Atlantic integration; 3) the experience of the Baltic States in improving the effectiveness of public policy, the implementation of economic reforms; 4) the role of the Baltic States in the democratization of the post-Soviet space and the support for democratic elections and the European choice of Ukraine.In the first stage, the sites of the most rated media in Ukraine according to the results of 2020 – “Pravda.com. ua” and “Strana.ua” – have been selected for analysis. The sites of the two most famous analytical publications in Ukraine – “Mirror of the Week” and “Day” have also been selected. In the second stage of the study, a range of materials from the domestic media discourse on the Baltic States has been identified for further analysis. All the materials have been divided into four groups: the past, the future, policy, politics. It is noted that the study of the domestic media discourse on the Baltic States allows distinguishing the irrationality and non-civil status of modern political discourse in Ukraine. The first problem is related to the mediatization of politics, and the author sees its overcoming in the return to rational debate, both in the electoral process and for public policy making. This fully applies to a critical understanding of the experience of the Baltic States. This experience of the past / future and policy / politics has been presented in the domestic media discourse, but has not been critically considered during rational political debates. The second problem directly concerns the oligarchization of the media in Ukraine, and its solution depends on strengthening the role of civil society. The oligarchic model of the media, which combines public power and non-public property in the hands of several people and deprives representatives of large social groups of the right to vote, creates an artificial monopoly on information, and hinders political pluralism and the freedom of speech. At the same time, thanks to the development of the Internet, the Ukrainian audience has access to information about the Baltic States. It is now up to political discourse. It should discuss the experience of Latvia, Lithuania and Estonia in overcoming the Soviet legacy, democratization, European and Euro-Atlantic integration in the form of a rational debate.
Яковлев Д. В. Дискурс вітчизняних медіа щодо країн Балтії: минуле/майбутнє, policy/politics / Д. В. Яковлев // Актуальні проблеми філософії та соціології : Науково-практичний журнал / Голов. ред. С. Г. Секундант, відпов. ред. Д. В. Яковлев ; Міністерство освіти і науки України ; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2020. - Вип. 26. - С. 82-87.
Keywords: медіа дискурс; політичний дискурс; країни Балтії; минуле / майбутнє; policy / politics; раціональний дискурс; медіатизація політики; media discourse; political discourse; Baltic countries; past / future; policy / politics; rational discourse; mediatization of politics; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science