Сучасні геополітичні виклики у сфері ліквідації наслідків морських катастроф: міжнародно-правовий вимір - Малєєва, Ганна Леонідівна; Малєєва, Г. Л.; Malieieva, Hanna L. (Одеса : Фенікс, 2026)
Сучасні морські катастрофи дедалі частіше виходять за межі техногенних інцидентів і стають прямим або опосередкованим наслідком воєнних та політичних конфліктів. Важливим кроком може стати формування єдиного інформаційного простору, який забезпечуватиме постійний обмін даними про стан морської безпеки. У перспективі ефективність системи реагування на морські катастрофи визначатиметься не лише наявністю правових норм, а й рівнем їх практичної реалізації. Саме тому ключовим завданням є подолання розриву між нормативною базою та реальними механізмами її застосування.
Малєєва Г. Л. Сучасні геополітичні виклики у сфері ліквідації наслідків морських катастроф: міжнародно-правовий вимір. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квітня 2026 р.) : у 2-х т. / за заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С.292-295. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33083
Keywords: морські катастрофи; міжнародно-правові механізми; координація держав; ліквідація наслідків; морська безпека; maritime disasters; international legal mechanisms; state coordination; disaster response; maritime security