Інститут постійного нейтралітету: пережиток минулого чи перспектива майбутнього ? - Дробінова, I. В.; Дробинова, И. В.; Drobinova, I. V. (Одеса, 2010)
Підсумовуючи виникнення та розвиток постійного нейтралітету автор статті визнає, що постійний нейтралітет є позитивним досвідом в розвитку міжнародних відносин, про те переймання цього досвіду в сучасних умовах є безперспек-тивним. Даний інститут зіграв на історичній арені ту роль, яка йому була призначена, і в 21 столітті ера нейтралітету добігає кінця. Постійний нейтралітет як статус держави втратив своє початкове значення і тепер трансформувався у якесь ефемерне поняття, яке фактично не тягне правових наслідків. Iз падінням « залізної завіси» і закінчення «холодної війни» зникла й остання потреба в його існуванні.
Дробінова І. В. Інститут постійного нейтралітету: пережиток минулого чи перспектива майбутнього ? / І. В. Дробінова // Міжнародні читання присвячені пам’яті професора Імператорського Новоросійського університету П. Є. Казанського: матеріали Міжнародної конференції (м. Одеса, 22-23 жовтня 2010 року). - Одеса, 2010. - С. 51-53.
Keywords: інститут постійного нейтралітету; институт постоянного нейтралитета; международные отношения; міжнародні відносини; Institute of permanent neutrality; international relationships