Особливості механізму адміністративно-правового регулювання у сфері цивільної авіації - Кирилюк, Н. Д.; Kyryliuk, N. D. (Одеса : Гельветика, 2021)
Статтю присвячено дослідженню механізму правового регулювання діяльності цивільної авіації крізь призму адміністративно-правових норм. Зазначається, що повітряне законодавство містить норми конституційного права (встановлюється повний і винятковий суверенітет України над її повітряним простором), адміністративного права (наприклад, встановлюються порядок сертифікації та реєстрації повітряних суден й аеродромів, правила сертифікації авіаційної техніки, правила льотної придатності, правила безпеки польотів, Порядок накладення і стягнення штрафів за порушення вимог законодавства на повітряному транспорті), цивільного права (встановлюються правила перевезення пасажирів і багажу, цивільно-правова відповідальність перевізника за цілість багажу і вантажу, а також за збиток, заподіяний пасажирам та іншим особам. Наявність характеристик авіаційного транспорту, авіаційної діяльності та цивільної авіації, авіації як галузі закріплених в ЗУ «Про транспорт», ПКУ, Положенні про використання повітряного простору України, приписів щодо обов’язковості реєстрації та сертифікації суб’єктів та об’єктів авіаційної діяльності, що містяться в інших нормативно-правових актах, дає можливість говорити саме про адміністративно-правове регулювання діяльності цивільної авіації, а звідси й про його механізм. Під останнім треба розуміти сукупність таких елементів, як норми права, правовідносини, правове становище суб’єктів авіаційної діяльності щодо використання об’єктів такої діяльності, акти реалізації їхніх прав та обов’язків щодо сертифікації авіаційного персоналу, реєстрації та сертифікації елементів авіатранспортної інфраструктури (повітряних суден та його компонентів, аеродромів, повітряних трас та повітряних ліній тощо), кожен з яких, взаємодіючи з іншими, функціонально спрямований на гарантування безпеки авіації, забезпечення інтересів держави, національної безпеки та потреб суспільства й економіки в повітряних перевезеннях та авіаційних роботах.

The article is devoted to the study of the mechanism of legal regulation of civil aviation through the prism of administrative and legal norms. It is noted that the air legislation contains norms of the constitutional law (full and exclusive sovereignty of Ukraine over its airspace is established), administrative law (for example, the order of certification and registration of aircraft and airfields, rules of certification of aviation equipment, rules of airworthiness, rules of flight safety). Procedure for imposing and collecting fines for violation of air transport legislation), civil law (rules for the carriage of passengers and luggage, civil liability of the carrier for the integrity of luggage and cargo, as well as for damage caused to passengers and others). Availability of characteristics of aviation transport, aviation activity and civil aviation, aviation as industries enshrined in the Law “On Transport”, TCU, Regulations on the use of airspace of Ukraine, regulations on mandatory registration and certification of subjects and objects of aviation activity contained in other regulations makes it possible to talk about the administrative and legal regulation of civil aviation, and hence its mechanism. The latter should be understood as a set of such elements as the rules of law, legal relations, the legal status of aviation entities in the use of such activities, acts of implementation of their rights and responsibilities for certification of aviation personnel, registration and certification of air infrastructure (aircraft) and its components, airfields, air routes and air lines, etc.) each of which, interacting with others, is functionally aimed at ensuring aviation safety, ensuring the interests of the state, national security and the needs of society and economy in air transportation and aviation.
Кирилюк Н. Д. Особливості механізму адміністративно-правового регулювання у сфері цивільної авіації / Н. Д. Кирилюк // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 90 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2021. – С. 71-76.
Keywords: механізм адміністративно-правового регулювання; цивільна авіація; способи та засоби адміністративно-правового регулювання; mechanism of administrative and legal regulation; civil aviation; methods and means of administrative and legal regulation; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE