Правове регулювання діяльності місій Європейського Союзу (на прикладі місії Європейського Союзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні) - Ковальська, Вікторія Вікторівна; Ковальская, Виктория Викторовна; Kovalska, Victoria V. (My University, 2016)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 12.00.11 – міжнародне право. – Національний університет «Одеська юридична академія» – Одеса, 2016. Дисертація присвячена правовим основам діяльності спеціальних місій ЄС на прикладі Місії ЄС з прикордонної допомоги Україні та Молдові (EUBAM). Охарактеризовано інститут спеціальних місій в міжнародному та європейському праві. Визначено особливості правового статусу спеціальних місії та його відмінності від дипломатичних представництв та консульських установ. Простежено еволюцію інституту спеціальних місій ЄС як інструменту здійснення Союзом спільної зовнішньої та безпекової політики. Визначено порядок та механізм розгортання та діяльності спеціальних місій ЄС, механізми їхнього підпорядкування та контролю. Охарактеризовано характер правового регулювання діяльності Місії ЄС з прикордонної допомоги Україні та Молдові. Показано характер використання Європейським Союзом такого інструменту своєї зовнішньої політики, як спеціальні місії в Україні. Подчеркнуто особливості Меморандуму про взаєморозуміння між Україною, Молдовою та ЄС як міжнародного договору, що послугував підставою для розгортання Місії EUBAM. Показано особливості практичної діяльності Місії з прикордонної допомоги Україні та Молдові. Відзначається, що діяльність EUBAM дозволила виявити справжній характер загроз безпеці України, Молдови та ЄС, що виникли внаслідок конфлікту в Придністров’ї та полягали у великих обсягах товарної контрабанди, махінацій з походженням товарів та нелегальній міграції. Найбільшим досягненням слід вважати впровадження в Україні та Молдові європейської практики інтегрованого управління кордонами, для чого EUBAM надала обом країнам як консультативну, так і організаційно-фінансову підтримку.

Диссертация на соискание научной степени кандидата юридических наук по специальности 12.00.11 – международное право. – Национальный университет «Одесская юридическая академия» – Одесса, 2016. Диссертация посвящена правовым основам деятельности специальных миссий ЕС на примере Миссии ЕС по приграничной помощи Украине и Молдове (EUBAM). Охарактеризован институт специальных миссий в международном и европейском праве. Определены особенности правового статуса специальных миссии и его отличия от дипломатических представительств и консульских учреждений. Прослежена эволюция института специальных миссий ЕС как инструмента осуществления Союзом общей внешней политики и политики безопасности. Определен порядок и механизм развертывания и деятельности специальных миссий ЕС, механизмы их подчинения и контроля. Охарактеризован характер правового регулирования деятельности Миссии ЕС по приграничной помощи Украине и Молдове. Показан характер использования Европейским Союзом такого инструмента своей внешней политики как специальные миссии в Украине. Подчеркнуты особенности Меморандума о взаимопонимании между Украиной, Молдовой и ЕС как международного договора, послужившего основанием для развертывания Миссии EUBAM. Прослежена эволюция мандата EUBAM от миссии Европейской Комиссии с ограниченными полномочиями по наблюдению и консультированию в узких вопросах пограничного контроля до Миссии Европейского Союза, которая способствует реформированию пограничных и таможенных служб в общенациональном масштабе. Показаны особенности практической деятельности Миссии по приграничной помощи Украине и Молдове. Отмечается, что деятельность EUBAM позволила выявить истинный характер угроз безопасности Украины, Молдовы и ЕС, которые возникли в результате конфликта в Приднестровье и заключались в больших объемах товарной контрабанды, махинаций с происхождением товаров и нелегальной миграции. Наибольшим достижением следует считать внедрение в Украине и Молдове европейской практики интегрированного управления границами, для чего EUBAM предоставила обеим странам как консультативную, так и организационно-финансовую поддержку. Кроме того, Миссия косвенным образом способствует разрешению Приднестровского конфликта благодаря помощи пограничным ведомствам Украины и Молдовы в легализации товарных потоков, пересекающих границу непризнанного Приднестровья, а также благодаря политическим мерам по укреплению доверия.

Dissertation for achieving a scientific degree of the Philosophy Doctor in specialty 12.00.11 – international law. – National University «Odessa Law Academy» – Odessa, 2016. The dissertation is devoted to the legal basis of the activities of the EU special missions as exemplified by the EU Border Assistance to Moldova and Ukraine (EUBAM). It describes the legal foundations for the activities of the special missions in the international and European law. It also compares and contrasts the features of the legal status of the special mission and its differences from the diplomatic missions and consular offices. The dissertation further characterizes the nature of the legal regulation of the EU Border Assistance Mission to Ukraine and Moldova. It revealed the historical background of the deployment of special EU missions in Ukraine and shows the character of the European Union use of such a tool of its foreign policy as a special mission in Ukraine. The author traces the evolution of the mandate of the EUBAM from the Mission of the European Commission with limited powers for monitoring and counseling in narrow matters of control on the Transnistrian segment of the border to the European Union Mission, which promotes the reform of border and customs services nationwide. The dissertation pays major attention to thepractices of the Border Assistance Mission to Ukraine and Moldova in such areas as the fight against smuggling and illegal migration, the introduction of an integrated border management practices and the resolution of the Transnistrian conflict. It is noted that the activity of EUBAM allowed to reveal the true nature of the security threats to Ukraine, Moldova and the EU, which have arisen as a result of the conflict in Transnistria and consisted of large volumes of commodity smuggling, fraud to the origin of goods and illegal migration. The support of the EUBAM enabled improvement of effectiveness of the border guard and customs services of Moldova and Ukraine in combating those threats.
дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.11
Ковальська В. В. Правове регулювання діяльності місій Європейського Союзу (на прикладі місії Європейського Союзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні) : автореф. дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.11 / Вікторія Вікторівна Ковальська ; наук. кер. Хашматулла Бехруз ; НУ "ОЮА". - Одеса, 2016. - 20 с.
Ковальська В. В. Правове регулювання діяльності місій Європейського Союзу (на прикладі місії Європейського Союзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні) : дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.11 / Вікторія Вікторівна Ковальська ; наук. кер. Хашматулла Бехруз ; НУ "ОЮА". - Одеса, 2016. - 202 с.
Keywords: спеціальні місії ЄС; Місія з прикордонної допомоги Україні та Молдові (EUBAM); правове регулювання діяльності спеціальних місій ЄС; правові підстави функціонування місій EUBAM; місія EUBAM в реалізації Європейської політики сусідства; правові аспекти основних напрямків функціонування місії EUBAM; специальные миссии ЕС; Миссия по приграничной помощи Украине и Молдове (EUBAM); правовое регулирование деятельности специальных миссий ЕС; правовые основания функционирования миссий EUBAM; миссия EUBAM в реализации Европейской политики соседства; правовые аспекты основных направлений функционирования миссии EUBAM; special mission of the EU Border Assistance Mission to Moldova and Ukraine (EUBAM); regulation of special missions of the EU; legal basis of the EUBAM mission; EUBAM mission in the European Neighbourhood Policy; legal aspects of the functioning of the main directions of the EUBAM