Розділ 7. Електронний документ та електронний документообіг у цивільному судочинстві України: адаптація до європейських стандартів - Павлова, Ю. С.; Павлова, Юлія Сергіївна (Одеса : Фенікс, 2026)
Проаналізовано поняття та правову природу електронного документа та електронного документообігу у цивільному судочинстві України в умовах цифровізації правосуддя та адаптації національного законодавства до європейських стандартів. Визначено місце електронного документа у системі цивільних процесуальних правовідносин, розкрито особливості використання електронних доказів та функціонування електронного судочинства. Вказано, що електронний документ є самостійною юридичною формою фіксації інформації, яка має належну доказову силу за умови дотримання вимог щодо автентичності, цілісності та належної електронної ідентифікації. Доведено, що електронний документообіг сприяє реалізації принципів доступності правосуддя, процесуальної економії та розумності строків розгляду справ, водночас породжуючи нові виклики у сфері забезпечення кібербезпеки, достовірності електронних доказів і рівності доступу до цифрових технологій. Вказано нормативно-правові засади регулювання електронного документообігу в Україні та країнах Європейського Союзу, охарактеризовано вплив положень Регламенту ЄС eIDAS, практики Європейського суду з прав людини та міжнародних стандартів цифрового правосуддя на розвиток національної правової системи. Особливу увагу приділено функціонуванню системи «Електронний суд», проблемам правозастосування у сфері електронної комунікації між судом та учасниками цивільного процесу, а також питанням забезпечення інформаційної безпеки й захисту персональних даних. Окреслено основні аспекти в частині питання удосконалення механізмів функціонування електронного суду та забезпечення ефективного цифрового документообігу у судовій системі з урахуванням вимог європейських стандартів.
Павлова Ю. С. Розділ 7. Електронний документ та електронний документообіг у цивільному судочинстві України: адаптація до європейських стандартів. Адаптація цивільного процесуального права до європейських стандартів : кол. монографія / за ред. Н. Ю. Голубєвої. Одеса : Фенікс ; Національний університет "Одеська юридична академія", 2026. С. 227-248. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33688
Keywords: електронний документ; електронний документообіг; електронне судочинство; цивільне судочинство; електронний суд; електро- нні докази; електронний підпис; цифровізація правосуддя; eIDAS; європейські стандарти; electronic document; electronic document management; electronic justice; civil justice; electronic court; electronic evidence; electronic signature; digitalization of justice; European standards