Дії слідчо-оперативної групи на місці події в умовах публічного тиску - Загородній, Віктор Євстафійович; Загородній, В. Є.; Zahorodnii, Viktor Ye. (Одеса : Фенікс, 2026)
Під час огляду місця події нерідко виявляються такі обставини, розголошення яких до певного моменту є небажаним або прямо шкідливим для розслідування. Проблема конфіденційності в умовах медійного резонансу має особливу криміналістичну цінність. Йдеться про характер і локалізацію пошкоджень, особливості слідової картини, специфічні ознаки знаряддя, предмети, які могли належати правопорушнику, окремі ознаки інсценування, обставини, що дозволяють перевірити щирість показань можливих причетних осіб, або ж інформацію про наявність конкретних відеозаписів, цифрових носіїв, документів. Якщо такі відомості передчасно потрапляють у медіа, це дає потенційному правопорушнику можливість адаптувати свою поведінку, змінити пояснення, знищити пов’язані об’єкти, узгодити позицію зі співучасниками або переховуватися з урахуванням того, що саме вже відомо слідству. Тому в умовах уваги ЗМІ слідчий має особливо ретельно визначати коло відомостей, які можуть бути повідомлені публічно, і коло тих, що підлягають тимчасовому нерозголошенню.
Загородній В. Є. Дії слідчо-оперативної групи на місці події в умовах публічного тиску. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 583-587. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33214
Keywords: конфіденційність розслідування; огляд місця події; медійний резонанс; слідова інформація; цифрові докази; комунікація з медіа; тактика слідчих дій; публічний тиск; етика правоохоронної діяльності; міжвідомча взаємодія; confidentiality of investigation; crime scene examination; media resonance; trace evidence; digital evidence; media communication; investigative tactics; public pressure; law enforcement ethics; interagency cooperation