Діяльність владних структур у питаннях профілактики правопорушень у дитячому середовищі - Дудченко, Владислав В.; Дудченко, В. В.; Dudchenko, Vladyslav V. (Одеса : Гельветика, 2020)
Високий показник саме дитячої злочинності свідчить про недосконалість системи профілактичної роботи з боку держави, відсутність соціальних програм, неналежне виховання та насильство в родинах. Тому запобігання правопорушенням серед неповнолітніх є найважливішим аспектом запобігання злочинності загалом у суспільстві. Варто зазначити необхідність і важливість здійснення державою прогресивної політики запобігання злочинності серед неповнолітніх. Один із перспективних шляхів – це розроблення та запровадження дієвих програм і проектів, що спрямовані не на вивчення статистичних показників, а на практичні дії. У статті розкрито сутність поняття «профілактика» та визначено владні структури (органи виконавчої влади, місцевого самоврядування та ювенальної превенції Національної поліції), що відіграють керівну роль у проведенні профілактичної роботи в дитячому середовищі. Також викладено позитивні та негативні результати діяльності владних структур за останні роки й обґрунтовано недоцільність запровадження в дитячому середовищі форми адміністративно-правового запобігання із застосуванням адміністративної відповідальності й покарання. Захист прав та інтересів дітей – один із основних напрямів державної політики України. Діти – найбільш вразлива категорія громадян, які внаслідок специфічного психоемоційного стану потребують особливого підходу. У зв’язку з цим ми бачимо необхідність у зміні профілактичної моделі, що діяла до недавнього часу, основний принцип якої – саме реагування на правопорушення, що вже сталися, а не на обставини, через які ці порушення виникають. Із цього приводу стає нагальна потреба у використанні зарубіжного досвіду в профілактичній роботі з неповнолітніми, де робота спрямована на «раннє дитяче втручання». Система ранньої дитячої профілактики правопорушень спрямована на дітей раннього шкільного та навіть дошкільного віку, що здійснюється на постійні основі із залученням спеціалістів різних сфер: психологів, педагогів, медичних працівників, представників ювенальної поліції. Такі програми допомагають зміцнити родини, запобігти безнаглядності й жорстокому ставленню до дітей, а також сприяють різноплановому розвитку неповнолітніх і надають практичні рекомендації батькам щодо виховання їхніх дітей. По суті, раннє втручання «не тільки рятує життя від утрати часу», а й запобігає дорослій кримінальній кар’єрі та зменшує ймовірність того, що молоді люди стануть серйозними й жорстокими злочинцями.

The high rate of child crime itself indicates the imperfection of the system of preventive work by the state, the lack of social programs, inadequate education and violence in families. Therefore, prevention of juvenile delinquency is a crucial aspect of crime prevention in society at large. It is necessary to emphasize the necessity and importance of implementation by the state of a progressive policy of crime prevention among minors. One promising way is to develop and implement actionable programs and projects that are not aimed at examining statistical indicators but at practical actions. The article describes the essence of the concept of “prevention” and identifies the power structures (executive authorities, local self-government and juvenile prevention of the National Police), which play a leading role in preventive work in the child environment. The article also outlines the positive and negative results of the activities of the authorities over the past years and the inappropriateness of introducing forms of administrative and legal warning in the child's environment with the use of administrative responsibility and punishment. Protection of the rights and interests of children is one of the main directions of the state policy of Ukraine. Children are the most vulnerable category of citizens who, due to a specific psycho-emotional state, need a special approach. Therefore, we see a need for a change in the preventive model that has been in place until recently, the basic principle of which was to respond to the offenses that have already occurred and not to the circumstances of the violations. In this regard, there is an urgent need to use foreign experience in the prevention of work with minors, where the work is aimed at “early childhood intervention”. The system of early childhood prevention of offenses is aimed at children of early school and even preschool age, which is carried out on a permanent basis with the involvement of specialists in various fields: psychologists, educators, medical professionals, representatives of juvenile police. Such programs help to strengthen families, prevent child neglect and abuse, and promote the diverse development of minors and provide practical guidance to parents on the upbringing of their children. In fact, early intervention “not only saves lives from wasted time” but also prevents the emergence of adult criminal careers and reduces the likelihood that young people will become serious and violent offenders.
Дудченко В. В. Діяльність владних структур у питаннях профілактики правопорушень у дитячому середовищі / В. В. Дудченко // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2020. - № 1. - С. 306-311.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; juvenile prevention; power structures; minors; programs; ювенальна превенція; владні структури; неповнолітні; програми