Іноземний досвід правового регулювання договору страхування цивільно-правової відповідальності автовласників - Кульчій, Олег Олександрович; Кульчий, Олег Александрович; Kulchіy, Oleg O. (My University, 2015)
У статті простежено історичні передумови виникнення ОСЦПВВНТЗ, розглянуто основні проблеми, що виникали у процесі його здійснення у зарубіжних країнах, випробувані часом способи їх подолання. Наголошено на важливості вивчення іноземного досвіду для подальшого розвитку та вдосконалення правового регулювання досліджуваного виду страхування в Україні. Зазначається про необхідність застосування комплексного підходу щодо удосконалення регулювання договору ОСЦПВВНТЗ та його реалізації з метою ефективного захисту прав та інтересів усіх його сторін.

В статье прослеживается исторические предпосылки возникновения ОСАГО, рассмотрены основные проблемы, возникающие в процессе его осуществления в зарубежных странах, проверенные временем способы их преодоления. Подчеркнута важность изучения иностранного опыта для дальнейшего развития и совершенствования правового регулирования изучаемого вида страхования в Украине. Отмечается необходимость применения комплексного подхода к совершенствованию регулирования договора ОСАГО и его реализации с целью эффективной защиты прав и интересов всех его сторон.

In the article traced the historical background of the emergence of the compulsory insurance of civil liability of vehicle owners, the main problems arising in the course of its implementation in foreign countries, the time-tested ways to overcome them. The author laid emphasis on the importance foreign experience learning for the further development and improvement of legal regulation of the explored type of insurance in Ukraine. The need for a comprehensive approach to improving the regulation of insurance contract and its implementation in order to effectively protect the rights and interests of all of its parties.
Кульчій О. О. Іноземний досвід правового регулювання договору страхування цивільно-правової відповідальності автовласників / О. О. Кульчій // Часопис цивілістики. – 2015. – Вип. 19. – С. 170-173.
Keywords: страхування; цивільно-правова відповідальність; автовласник; страхувальник; договір страхування; страхове відшкодування; страхование; гражданско-правовая ответственность; автовладелец; страхователь; договор страхования; страховое возмещение; insurance; civil liability; vehicle owner; the insured; the insurance contract; the insurance indemnity