Щодо визначення поняття "вільна практика" для суден в морських портах України - Аверочкіна, Тетяна Володимирівна; Аверочкина, Татьяна Владимировна; Averochkina, Tetyana V. (Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2017)
У статті досліджується правове забезпечення здійснення митних сервісних формальностей на морському транспорті. Автор звертається до проблематики оновленого митного та морського законодавства України у площині визначення використовуваних ним правових понять, зокрема поняття «вільна практика». Зазначається, що сучасне правове регулювання сервісних митних формальностей на морському транспорті розроблене на достатньо високому рівні, проте, не позбавлене недоліків нормотворчої техніки та окремих прогалин.

В статье исследуется правовое обеспечение сервисных таможенных формальностей на морском транспорте. Автор обращается к проблематике обновленного таможенного и морского законодательства Украины относительно определения используемых им правовых понятий, в частности понятия «свободная практика». Отмечается, что современное правовое регулирование сервисных таможенных формальностей на морском транспорте разработано на достаточно высоком уровне, однако, не лишено недостатков нормотворческой техники и некоторых пробелов.

In the article, a legal support of service customs formalities on the marine transport is researched. The author addresses a perspective of the updated customs and marine legislation of Ukraine concerning determination of the legal concepts used by it, in particular, the concept «free practice». It is marked that the modern legal regulation of service customs formalities on the marine transport is developed at rather high level, however, it isn't deprived of shortcomings of rulemaking technique and some gaps.
Аверочкіна Т. В. Щодо визначення поняття "вільна практика" для суден в морських портах України / Т. В. Аверочкіна // Lex Portus : юрид. наук. журн. / редкол. : С. В. Ківалов (голов. ред. ради), Б. А. Кормич (голов. ред.), І. В. Сафін (заст. голов. ред.), Т. В. Аверочкіна (наук. ред., відп. секр.) [та ін.] ; НУ "ОЮА", ГО "МА Святий Миколай". - Херсон : ФОП Грінь Д. С., 2017. - № 1. - C. 189-199.
Keywords: вільна практика; морські суда; морські порти; митні формальності; адміністративні сервісні формальності та процедури.; свободная практика; морские суда; морские порты; таможенные формальности; административные сервисные формальности и процедуры; free practice; sea vessels; seaports; customs formalities; administrative service formalities and procedures