Функції гуманітарної освіти в умовах четвертої промислової революції - Глушко, Т. П.; Hlushko, T. P. (My University, 2018)
У статті запропоновано авторське бачення соціально значимих функцій гуманітарної освіти в умовах четвертої промислової революції. Зокрема йдеться про ключову роль такого феномену як економічна увага, що є визначальним чинником для формування специфіки економічного мислення , а отже й розробки стратегій вдосконалення чи занепаду економічної культури сучасних суспільств. Основними функціями гуманітарної, зокрема філософської компоненти в освіті, стають формування компетенції розрізнення конструктивних та деструктивних соціально-економічних стратегій, а т а к о ж забезпечення відповідної аксіологічної складової на рівні загальносуспільного світогляду. Особливий наголос зроблено на недостатності самого тільки технологічного потенціалу країни для її продуктивного розвитку в умовах цифрової революції та сформованої нею економіки уваги, а д ж е більш важливу роль відіграє наявність обґрунтованої покрокової стратегії забезпечення інституційних умов для економічного прогресу.

В статье изложено авторское видение социально значимых функций гуманитарного образования в условиях четвертой промышленной революции. В частности, речь идет о ключевой роли такого феномена к а к экономическое внимание, которое является определяющим фактором д л я формирования специфики соответствующего мышления, а, следовательно, и разработки стратегий усовершенствования или декаданса экономической культуры современных обществ. Основными функциями гуманитарной , в частности философской составляющей образования, становятся формирование компетенции различения к о н с т р у к т и в н ы х и дес т р у к т и в н ы х социально-экономических стратегий, а т а к ж е обеспечение соответствующей аксиологической составляющей на уровне общественного мировоззрения. Особое ударение сделано на недостаточности одного только технологического потенциала страны для ее продуктивного р а з в и т и я в условиях цифровой р е в о л ю ц и и и с ф о р м и р о в а н н о й ею экономики внимания, поскольку более в а ж н у ю роль играет наличие обоснованной пошаговой стратегии обеспечения и н с т и т у ц и о н а л ь н ы х условий для экономического прогресса.

This article offers author ' s vision on significant social functions of humanities under the conditions of 4 th industrial revolution. In p a r t i c u l a r , it is about key role of such phenomenon as economic attention , which is d e t e r m i n i n g factor for t h e formation of specific economic t h i n k i n g , a n d therefore for the improvement or decadence of t h e s t r a t e g i e s in modern economic cultures . The main functions of h u m a n i t i e s , especially in philosophic component of education, in such case, are t h e ability to form competence for distinction constructive and destructive socio-economic strategies, as well as to provide an a p p r o p r i a t e axiological basis on t h e level of public worldview. Special emphasis placed on insufficiency t h e only technological p o t e n t i a l of t h e c o u n t r y for its productive development in conditions of digital revolution, a n d economy of attention , which it has created, because t h e most i m portant role belongs to availability of reasonable systematic strategy a n d institutional conditions of economic progress .
Глушко Т. П. Функції гуманітарної освіти в умовах четвертої промислової революції / Т. П. Глушко // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2018. - Вип. 23. - С. 7-11.
Keywords: четверта промислова революція; цифрова економіка; економіка уваги; економічна культура; гуманітарна освіта; філософія; четвертая промышленная революция; цифровая экономика; экономика внимания; экономическая культура; гуманитарное образование; философия; 4th industrial revolution; digital economy; economy of attention; economic culture; humanities; philosophy