Обчислювальна творчість (щодо питання творчості штучного інтелекту) - Токарева, Віра Олександрівна; Токарева, В. О.; Tokareva, Vira O. (Одеса, 2018)
У статті розглядаються окремі правові аспекти штучного інтелекту та генерації творчих об’єктів обчислювальною технікою. Встановлено, що штучний інтелект, крім позитивного впливу, ставить питання та необхідність щодо його правового регулювання. З’ясовано, що сьогодні людство переживає наслідки «третього комп’ютерного тектонічного зрушення» – коли комп’ютерні технології самі здатні відтворювати результати творчості без участі людини. Досліджено, що правові аспекти результатів творчості машин турбують вчених давно і мають історію, яка почалася з XVIII століття. Стрімкий розвиток техніки та штучного інтелекту cвідчить, що людство рухається в епоху цифрового авторства, в якій штучний інтелект буде відносно автономно генерувати нові твори, які не відрізняються від творів авторства людини.
Токарева В. О. Обчислювальна творчість (щодо питання творчості штучного інтелекту) / В. О. Токарева // Часопис цивілістики : наук.-практ. журн. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. ред.), Є. О. Харитонов (заст. голов. ред.), К. Г. Некіт (відп. секр.) [та ін.]. - Одеса, 2018. – Вип. 30. – С. 38-42.
Keywords: інтелектуальна власність; авторське право; об’єкти інтелектуальної власності; роботозаміщення; штучний інтелект; алгоритмічна творчість; обчислювальна творчість; intellectual property; copyright; robotics; artificial intelligence; algorithmic creativity; coding creativity; computational creativity; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; Research Subject Categories::TECHNOLOGY