До характеристики правового статусу окремих центральних органів виконавчої влади як суб’єктів - Чорна, А. М.; Chorna, A. M. (Одеса : Гельветика, 2020)
Актуальність статті полягає в тому, що роль підприємницької діяльності для держави та суспільства складно переоцінити, адже вона має суттєвий вплив на всі сфери суспільного життя. Так, з економічної точки зору підприємницька діяльність сприяє залученню великих грошових коштів у різні галузі господарства, що сприяє розвитку національної економіки в цілому. Активні учасники підприємницької діяльності є найбільшими і основними платниками податків. Не можна не відмітити й соціальний ефект підприємництва, оскільки широка мережа малих і середніх підприємств сприяє створенню робочих місць. Підприємництво в суспільстві так само необхідне, як і в економіці; в установах сфери обслуговування – так само, як на промислових підприємствах. А тому важливим завданням держави є створити всі необхідні умови для забезпечення прав суб’єктів підприємницької діяльності. У статті на основі аналізу наукових поглядів учених та норм чинного законодавства України надано характеристику правового статусу окремих центральних органів виконавчої влади як суб’єктів забезпечення прав суб’єктів підприємницької діяльності. Наголошено, що як окремий вид суб’єктів забезпечення прав суб’єктів підприємницької діяльності у сфері оподаткування слід розглядати Кабінет Міністрів України. Адміністративно-правовий статус даного суб’єкта зумовлений декількома особливостями: він є вищим органом виконавчої влади, а тому координує та контролює діяльність усіх інших підпорядкованих йому органів у досліджуваному напрямі; він наділений широким колом повноважень у досліджуваній сфері; здійснює правове регулювання суспільних відносин, пов’язаних із забезпеченням прав суб’єктів підприємницької діяльності у сфері оподаткування. Узагальнено, що центральні органи виконавчої влади, набуваючи адміністративно-правового статусу суб’єктів забезпечення прав суб’єктів підприємницької діяльності, реалізують свої повноваження шляхом забезпечення формування та реалізації державної політики, а також окремі функції з реалізації державної політики у вказаному спрямуванні. Серед особливостей їхнього адміністративно-правового статусу слід назвати те, що: вони є представниками державної виконавчої влади; їхня компетенція поширюється на всю територію України; їхня назва залежить від їх функціонального призначення; вони наділені широким комплексом повноважень, спрямованих на забезпечення прав суб’єктів підприємницької діяльності у сфері оподаткування.

The relevance of the article is that the role of entrepreneurial activity for the state and society is difficult to overestimate, because it has a significant impact on all spheres of public life. Thus, from an economic point of view, entrepreneurial activity contributes to attracting large sums of money in various sectors of the economy, which contributes to the development of the national economy as a whole. Active business participants are the largest and main taxpayers. It is necessary to note the social effect of entrepreneurship, as a wide network of small and medium enterprises contributes to job creation. “Entrepreneurship in society is just as necessary as in the economy; in institutions of the service sector - as well as in industrial enterprises. Therefore, the important task of the state is to create all the necessary conditions to ensure the rights of business entities. The article, based on an analysis of scientific views of scientists and current legislation of Ukraine, provides a description of the legal status of individual central executive bodies as subjects of ensuring the rights of business entities. It was emphasized that the Cabinet of Ministers of Ukraine should be considered as a separate type of subjects for ensuring the rights of business entities in the field of taxation. The administrative and legal status of this entity is due to several features: it is the highest body of executive power, and therefore coordinates and controls the activities of all other bodies subordinate to him in the study area; he is endowed with a wide range of powers in the research area; carries out legal regulation of public relations related to ensuring the rights of business entities in the field of taxation. It is generalized that the central executive bodies, acquiring the administrative and legal status of the subjects of ensuring the rights of business entities, exercise their powers by ensuring the formation and implementation of state policy, as well as certain functions of implementing state policy in this direction. Among the features of their administrative and legal status should be mentioned that: they are representatives of the state executive power; their competence extends to the entire territory of Ukraine; their name depends on their functional purpose; endowed with a wide range of powers aimed at ensuring the rights of business entities in the field of taxation.

Актуальность статьи заключается в том, что роль предпринимательской деятельности для государства и общества сложно переоценить, ведь она оказывает существенное влияние на все сферы общественной жизни. Так, с экономической точки зрения предпринимательская деятельность способствует привлечению крупных денежных средств в различные отрасли хозяйства, способствует развитию национальной экономики в целом. Активные участники предпринимательской деятельности являются крупнейшими и основными налогоплательщиками. Нельзя не отметить и социальный эффект предпринимательства, поскольку широкая сеть малых и средних предприятий способствует созданию рабочих мест. Предпринимательство в обществе так же необходимо, как и в экономике; в учреждениях сферы обслуживания - так же, как на промышленных предприятиях. Поэтому важной задачей государства является создать все необходимые условия для обеспечения прав субъектов предпринимательской деятельности. В статье на основе анализа научных взглядов ученых и норм действующего законодательства Украины охарактеризованы правового статуса отдельных центральных органов исполнительной власти как субъектов обеспечения прав субъектов предпринимательской деятельности. Отмечено, что как отдельный вид субъектов обеспечения прав субъектов предпринимательской деятельности в сфере налогообложения следует рассматривать Кабинет Министров Украины. Административно-правовой статус данного субъекта обусловлен несколькими особенностями: он является высшим органом исполнительной власти, а потому координирует и контролирует деятельность всех подчиненных ему органов в исследуемом направлении; он наделен широким кругом полномочий в исследуемой сфере; осуществляет правовое регулирование общественных отношений, связанных с обеспечением прав субъектов предпринимательской деятельности в сфере налогообложения. Обзор, что центральные органы исполнительной власти, приобретая административно-правового статуса субъектов обеспечения прав субъектов предпринимательской деятельности, реализующих свои полномочия путем обеспечения формирования и реализации государственной политики, а также отдельные функции по реализации государственной политики в указанном направлении. Среди особенностей их административно-правового статуса следует назвать то, что: они являются представителями государственной власти; их компетенция распространяется на всю территорию Украины; их название зависит от их функционального назначения; они наделены широким комплексом полномочий, направленных на обеспечение прав субъектов предпринимательской деятельности в сфере налогообложения.
Чорна А. М. До характеристики правового статусу окремих центральних органів виконавчої влади як суб’єктів / А. М. Чорна // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 87 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2020. – С. 198-204.
Keywords: правовий статус; центральні органи виконавчої влади; суб’єкт; права; підприємницька діяльність; legal status; central executive bodies; subject; rights; entrepreneurial activity; правовой статус; центральные органы исполнительной власти; субъект права; предпринимательская деятельность; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE