Становлення принципу пропорційності в міжнародному гуманітарному праві - Омельченко, Іван Ігорович; Омельченко, І. І.; Omelchenko, Ivan I. (Одеса : Фенікс, 2026)
Принцип пропорційності є однією із найважливіших, але водночас складних правових норм у міжнародному гуманітарному праві. Він еволюціонував від моральної настанови до кодифікованої правової норми, що закріплена у договорах, звичаях міжнародного права та міжнародному кримінальному праві. Його закріплення у Додатковому протоколі I, визнання звичаєвим міжнародним правом та включення до Статуту Римського МКС демонструють зростаючу важливість балансу між військовими цілями та гуманітарним захистом. Однак сучасні виклики, включно з міськими боями, асиметричною війною та новими технологіями, продовжують перевіряти межі та тлумачення пропорційності, підкреслюючи необхідність подальших дискусій та розвитку міжнародного права.
Омельченко І. І. Становлення принципу пропорційності в міжнародному гуманітарному праві. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 248-251. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33275
Keywords: принцип пропорційності; міжнародне гуманітарне право; військова перевага; збройні конфлікти; principle of proportionality; international humanitarian law; military advantage; armed conflicts