Культура прав людини: міжнародно-правові стандарти й національний досвід - Донченко, Ольга Павлівна; Донченко, О. П.; Donchenko, Olha P.; Бунчук, Оксана Борисівна; Бунчук, О. Б.; Bunchuk, Oksana B. (Одеса : Гельветика, 2020)
Сучасний стан формування культури людських прав в Україні та світі характеризується неоднозначністю й суперечливістю. З одного боку, людські права майже одностайно визнаються цінністю загальнолюдської культури, існує розгалужена система міжнародних стандартів та інституцій щодо їх регламентації й захисту. З іншого боку, повага до людських прав, їх дотримання, гарантування нівелюються й знецінюються в умовах сучасних міжнародних збройних конфліктів, катастроф техногенного характеру, зменшення матеріальних і природних ресурсів тощо. Рівень культури людських прав як окремих індивідів, так й українського суспільства загалом не є високим. Це зумовлено й історичним минулим (адже індивідуалізм, у контексті якого розвивалися уявлення про людські права на Заході, не притаманний українському суспільству), і реаліями сьогодення. Тимчасова окупація територій і неоголошена війна в Україні є серйозним викликом людським правам, фактично спростуванням поваги до людського життя й людської гідності. У такій ситуації важливо, щоби як громадяни, так і представники державних структур мали знання у сфері людських прав і навички щодо їх реалізації та захисту. Метою статті є дослідження освітнього й науково-дослідного напрямів формування культури людських прав як основи демократії та цивілізованої держави, аналіз міжнародно-правових стандартів і національного досвіду. Вагому роль у формуванні культури прав людини в сучасній Українській державі відіграє міжнародне співробітництво. Інформування громадськості про права людини здійснюється в рамках діяльності міжнародних і регіональних організацій. Освіта в галузі прав людини – це необхідна умова запобігання порушенням прав людини, а також важливий внесок у процес організації справедливого суспільства. Таке суспільство характеризується повагою до прав кожного його члена, високим рівнем культури прав людини. Досягнення вагомих здобутків можливе лише на основі ефективної міжнародної співпраці, діалогу всіх сторін, досконалого забезпечення права людини знати свої права. Поряд із освітнім напрямом у формуванні культури прав людини важливу роль відіграє також науково-дослідний складник. Дослідження різних аспектів прав людини в кандидатських і докторських дисертаціях з юридичних, політичних, історичних, філософських наук, створення нових напрямів науки прав людини, відкриття наукових лабораторій, ініціативних науково-дослідних груп з підготовки колективних робіт, наукових праць із прав людини, студентських гуртків, спеціалізованих кафедр. Дуже важливим є розвиток і вдосконалення досвіду юридичних клінік, що сприяє формуванню в студентів знань, умінь і навиків, здобуття цінного досвіду реалізації, охорони, захисту прав людини. Головними векторами формування культури прав людини в українському суспільстві сьогодні є реалізація зобов’язань, які випливають з універсальних і регіональних міжнародних нормативно-правових актів, спрямованих на виховання всіх верств населення й забезпечення належних умов для проведення юридичних досліджень у галузі прав і свобод людини.

The current state of the formation of culture of human rights in Ukraine and in the world is characterized by ambiguity and contradiction. On the one hand, human rights are almost unanimously recognized as the value of universal culture, and there are an extensive system of international standards and institutions for their regulation and protection. On the other hand, the respect for human rights, their observance, guarantees are levelled and devalued in the conditions of modern international armed conflicts, disasters of anthropogenic nature, reduction of material and natural resources, etc. The level of culture of human rights, both of separate individuals and Ukrainian society as a whole, is not high. It is due to the historical past (because individualism, in the context of which the concept of human rights was developed in the West, was not inherent in Ukrainian society) and the realities of the present. Temporary occupation of the territories and the unannounced war in Ukraine are a serious challenge to human rights, actually, it is refutation of respect for human life and human dignity. In such a situation, it is important for both citizens and government officials to have knowledge of human rights and skills in their implementation and protection. The purpose of the article is to study the educational and research areas of the formation of culture of human rights as the basis of democracy and a civilized state, an analysis of international legal standards and national experience. Cooperation within the framework of international organizations, implementation of obligations arising from universal and regional international legal acts, that are aimed at training and education in the spirit of human rights of all strata of the population and professional groups, is of special significance for the formation of culture of human rights in our time in Ukraine. For a long time, various international and regional organizations have been campaigning for public information on human rights. Education in the field of human rights is a vital condition for prevention of human rights violations and the most important contribution to the formation of a just society in which everyone’s rights will be appreciated and respected, a high level of human rights culture will be formed. To achieve results in this area is possible only on the basis of effective international cooperation and dialogue of all interested parties, as well as ensuring the human right to know their rights. An important place in the formation of the culture of human rights, along with the educational direction is the research component, namely the development of human rights ideas in candidate’s and doctoral dissertations on historical, political, legal and philosophical sciences, the development of new areas of human rights science, the creation of scientific laboratories, initiative research groups and collectives for the preparation of collective monographs, encyclopedias on human rights, scientific student circles, specialized human rights departments, legal clinics. The priority directions in the formation of human rights culture in the modern Ukrainian society are the implementation of the obligations arising from universal and regional international legal acts aimed at training and education, in the spirit of human rights, of all layers of population and professional groups, as well as creation of conditions and encouragement of conducting scientific research in the field of human rights and freedoms and applied research in legal science.
Донченко О. П. Культура прав людини: міжнародно-правові стандарти й національний досвід / О. П. Донченко, О. Б. Бунчук // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2020. - № 1. - С. 253-260.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; human rights; culture of human rights; education in the field of human rights; права людини; культура прав людини; освіта в галузі прав людини