Міжнародне усиновлення: міжнародно-правове регулювання та можливі ризики порушення прав дитини - Чернеютє, К. В.; Чернеюте, К. В.; Cherneuyte, K. V. (Одеса : Фенікс, 2010)
Автор статті вважає, що процес усиновлення є тривалим. Законодавство більшості країн чітко не визначає час, протягом якого має відбуватись усиновлення. Юридичним фактом усиновлення стає після прийняття відповідного рішення суду. На думку автора, враховуючи важливість етапу, що передує факту юридичного усиновлення, слід регламентувати тимчасове проживання дитини у сім’ї майбутніх усиновлювачів. Це тимчасове проживання у тому числі й у сім’ях іноземців (під час канікул, літнього відпочинку або зустрічі, побачення). Це буде ефективним засобом запобігання скасування рішень про усиновлення, зменшить випадки «повернення» дитини назад до дитячого будинку.
Чернеютє К. В. Міжнародне усиновлення: міжнародно-правове регулювання та можливі ризики порушення прав дитини / К. В. Чернеютє // Міжнародні читання присвячені пам’яті професора Імператорського Новоросійського університету П. Є. Казанського: матеріали Міжнародної конференції (м. Одеса, 22-23 жовтня 2010 року). – Одеса : Фенікс, 2010.- С. 321-323.
Keywords: міжнародне усиновлення; «фіктивне» усиновлення; порушення прав дитини; сім’я; право дитина на виховання в сім’ї; международное усыновление; "фиктивное" усыновление; нарушение прав ребенка; семья; право ребенка на воспитание в семье; international adoption; "Fictitious" adoption; violation of the rights of the child; a family; the child's right to grow up in a family