Соціально-психологічна компетентність викладача закладу вищої школи : кваліфікаційна робота - магістерський дослідницький проект 053 «Психологія» - Дубенко, Юнія Олександрівна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Магістерський дослідницький проект присвячений вивченню соціальнопсихологічної компетентності викладача вищої освіти. Задачі, що розглядаються в цій роботі підтверджують і доводять, що соціальнопсихологічна компетентність є однією із головних компетенцій викладача вищої освіти. В даній роботі проведено було проаналізовано соціально-психологічна компетентність викладача вищої освіти та його головні складові елементи такі як: уміння, навички та знання. Новизна цієї роботи полягає в тому, що були визначені нові види соціальнопсихологічних умінь, навичок і знань викладача закладу вищої освіти та зроблена їх детальна класифікація. Основні положення магістерського проекту можуть бути використані для наповнення відповідних розділів курсу «Психології та педагогіки вищої школи» щодо викладача вищої освіти. Також доцільно запровадити вивчення дисципліну «Сучасна педагогіка для викладача вищої освіти», яка буде включати вивчення умінь, навичок і знань в сфері освітньої діяльноствю. Крім того, отримані результати можуть бути використані у практичній діяльності викладача закладу вищої освіти щодо використання новаторських методів викладання. The master's research project is devoted to the study of the social and psychological competence of a higher education teacher. The tasks considered in this work confirm and prove that socio-psychological competence is one of the main competencies of a higher education teacher. This paper analyzes the socio-psychological competence of a higher education teacher and its main components such as skills, abilities and knowledge. The novelty of this work is that new types of sociopsychological skills, abilities and knowledge of a higher education teacher were identified and their detailed classification was made. The main provisions of the master's project can be used to fill in the relevant sections of the course “Psychology and Pedagogy of Higher Education” on higher education teachers. It is also advisable to introduce the study of the discipline “Modern Pedagogy for Higher Education Teacher”, which will include the study of skills and knowledge in the field of educational activities. In addition, the results obtained can be used in the practical activities of a teacher of a higher education institution to use innovative teaching methods.
Дубенко Ю.О. Соціально-психологічна компетентність викладача закладу вищої школи : кваліфік. робота - магістер. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / Ю.О. Дубенко. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 50 с.
Keywords: компетенція; компетентний; компетентність; компетентності; соціальна компетентність; психологічна компетність; соціально-психологічна компетентність; competence; competent; competencies; social competence; psychological competence; socio-psychological competence