Зв'язок між самопрезентацієюв соціальних мережах та самооцінкою молоді : кваліфікаційна робота - бакалаврський дослідницький проект 053 «Психологія» - Комерзан, Анастасія Андріївна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню взаємозв'язків між стратегіями самопрезентації в соціальних мережах та рівнем самооцінки молоді. Дослідження актуалізовано зростаючим впливом цифрових технологій на психологічний розвиток особистості та необхідністю розуміння механізмів формування здорової цифрової поведінки. Теоретична частина роботи розкриває психологічні особливості самопрезентації в цифровому середовищі, аналізує структуру та функції самооцінки у молодому віці, систематизує сучасні підходи до вивчення взаємозв'язку між онлайн-поведінкою та особистісними характеристиками молоді. Емпіричне дослідження проведено на вибірці 240 респондентів віком 18-25 років з використанням комплексу психодіагностичних методик, включаючи авторський опитувальник стратегій самопрезентації, шкалу самооцінки Розенберга та шкали психологічного благополуччя К. Ріфф. Основні результати виявили значущі кореляційні зв'язки між стратегіями онлайн-самопрезентації та показниками самооцінки. Автентична самопрезентація демонструє найсильніші позитивні кореляції з усіма компонентами самооцінки, тоді як компенсаторна самопрезентація негативно впливає на психологічне благополуччя. Виділено п'ять типологічних профілів самопрезентації з різним впливом на самооцінку молоді. Розроблено практичні рекомендації щодо формування дорових стратегій цифрової поведінки та підтримки позитивної самооцінки. The qualification work is devoted to the study of relationships between self-presentation strategies in social networks and the level of youth self-esteem. The research is actualized by the growing influence of digital technologies on psychological development of personality and the need to understand mechanisms of healthy digital behavior formation. The theoretical part of the work reveals psychological features of self-presentation in digital environment, analyzes structure and functions of self-esteem in youth, systematizes modern approaches to studying the relationship between online behavior and personal characteristics of young people. The empirical study was conducted on a sample of 240 respondents aged 18-25 years using a complex of psychodiagnostic methods, including an original questionnaire of self-presentation strategies, Rosenberg self-esteem scale, and K. Ryff psychological well-being scales. The main results revealed significant correlational relationships between online self-presentation strategies and self-esteem indicators. Authentic self-presentation demonstrates the strongest positive correlations with all components of self-esteem, while compensatory self-presentation negatively affects psychological well-being. Five typological profiles of self-presentation with different impact on youth self-esteem were identified. Practical recommendations for forming healthy digital behavior strategies and supporting positive self-esteem were developed.
Комерзан А. А. Зв'язок між самопрезентацієюв соціальних мережах та самооцінкою молоді : кваліфік. робота - бакалавр. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / . - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 53 с.
Keywords: самопрезентація; соціальні мережі; самооцінка; молодь; цифрова поведінка; психологічне благополуччя; онлайн-ідентичність; віртуальна взаємодія; self-presentation; social networks; self-esteem; youth; digital behavior; psychological well-being; online identity; virtual interaction