Вплив психоемоційного стану здобувачів вищої освіти на соціальну адаптацію : кваліфікаційна робота - бакалаврський дослідницький проект 053 «Психологія» - Марущак, Анастасія Петрівна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
У кваліфікаційній роботі досліджено взаємозв’язок між психоемоційним станом студентів і рівнем їхньої соціальної адаптації в умовах сучасного освітнього середовища. Актуальність теми зумовлена зростанням рівня психоемоційного напруження серед молоді, що негативно позначається на їхній інтеграції в соціум, академічній успішності та психологічному благополуччі. Емпіричне дослідження проводилося серед здобувачів вищої освіти за допомогою методики «Самооцінка психічних станів» (Г. Айзенк) та тесту на визначення рівня соціальної адаптації. Отримані результати вказують на те, що переважна частина респондентів має середній рівень тривожності, фрустрації, агресивності та ригідності, проте значна кількість студентів демонструє низький рівень соціальної адаптованості. Кореляційний аналіз показав високий значущий кореляційний зв’язок між тривожністю, фрустрацією, ригідністю та соціальною адаптацією. Водночас із цим агресивність не має значущого впливу на рівень адаптації та інші досліджувані психоемоційні стани. Отримані результати підтвердили гіпотезу про значний вплив психоемоційного стану здобувачів вищої освіти на їхню соціальну адаптацію. На основі дослідження розроблено програму тренінгу «Баланс емоцій та соціальна гармонія», спрямовану на покращення психоемоційного стану студентіві підвищення їхньої адаптаційної спроможності. The qualification work explores the relationship between the psycho-emotional state of students and their level of social adaptation within the context of modern educational environments. The relevance of the topic is driven by the increasing level of psycho-emotional tension among youth, which negatively affects their integration into society, academic performance, and psychological well-being. The empirical study was conducted among higher education students using the "Self-assessment of Mental States" method (by H. Eysenck) and a test to determine the level of social adaptation. The results indicate that the majority of respondents demonstrate a medium level of anxiety, frustration, aggressiveness, and rigidity, while a significant number of students show a low level of social adaptability. Correlation analysis revealed a strong significant relationship between anxiety, frustration, rigidity, and social adaptation. At the same time, aggressiveness does not have a significant impact on the level of adaptation or the other psycho-emotional states examined. The obtained results confirmed the hypothesis about the substantial influence of students' psycho-emotional state on their social adaptation. Based on the study, a training program titled "Emotional Balance and Social Harmony" was developed, aimed at improving students’ psycho-emotional condition and enhancing their adaptive capabilities.
Марущак А. П. Вплив психоемоційного стану здобувачів вищої освіти на соціальну адаптацію : кваліфік. робота - бакалавр. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / . - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 60 с. – Режим доступу:
Keywords: агресивність; здобувачі вищої освіти; психоемоційний стан; ригідність; соціальна адаптація; тривожність; фрустрація; aggressiveness; anxiety; frustration; higher education students; psycho-emotional state; rigidity; social adaptation