Формування психологічного клімату командної взаємодії на державній службі в умовах війни - Корнута, Людмила Михайлівна; Корнута, Л. М. (Одеса : Фенікс, 2026)
Актуальність дослідження психологічного клімату в роботі команд на державній службі зумовлена сучасними викликами, пов’язаними, у тому числі, з повномасштабною війною в Україні. Державна служба функціонує в умовах постійної невизначеності, підвищеного рівня стресу, емоційного виснаження та необхідності оперативного прийняття рішень. У таких умовах саме психологічний клімат у колективах набуває визначального значення для забезпечення ефективності діяльності органів публічної влади, стійкості команд та якості управлінських рішень. Командна взаємодія на державній службі є складними соціальними системами, діяльність яких спрямована на реалізацію публічних інтересів. Водночас їх ефективність безпосередньо залежить від внутрішньої атмосфери, рівня довіри, підтримки та взаємодії між членами команди. В умовах війни ці фактори набувають особливої ваги, оскільки державні службовці стикаються з додатковими психологічними навантаженнями, включаючи втрату безпеки, тривожність, емоційне вигорання та необхідність поєднання професійних обов’язків із особистими кризами. Відповідно, з’ясування фундаменту ефективної командної взаємодії є запорукою покращення ментального здоров’я держслужбовців та більш ефективному виконанню ними професійних повноважень.
Корнута Л. М. Формування психологічного клімату командної взаємодії на державній службі в умовах війни. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 409-411. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33223
Keywords: психологічний клімат; державна служба; командна взаємодія; лідерство; психологічна безпека; psychological climate; civil service; teamwork; leadership; psychological safety