Соболєва Я. О. Особливості психологічного розвитку дітей з особливими освітніми потребами та проблема їх соціалізації : кваліфікаційна робота - магістерський дослідницький проект 053 «Психологія» - Соболєва, Яна Олександрівна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Шляхом емпіричного дослідження особливостей психологічного розвитку дітей з різного виду порушень, було встановлено, що для даної категорії дітей характерний підвищений рівень тривожності, невпевненості в собі та своїх діях, затримка розвитку, що зумовлені безпосередньо наявністю відповідних порушень у дитини, та загалом нерозумінні самого процесу комунікації та його призначення. Відповідно, враховуючи отримані результати дослідження, було наведено рекомендовані корекційні вправи, спрямовані безпосередньо на профілактику, усунення наявних проблем тощо. Наведений перелік підібраних заходів не є вичерпним та може доповнюватися іншими, в залежності від необхідності та спрямованості. Through an empirical study of the peculiarities of the psychological development of children with various types of disorders, it was established that this category of children is characterized by an increased level of anxiety, self-doubt and their actions, delayed development, which is directly caused by the presence of relevant disorders in the child, and in general, a lack of understanding of the communication process itself and its purpose. Accordingly, taking into account the results of the study, recommended corrective exercises aimed directly at prevention, elimination of existing problems, etc. were given. The given list of selected measures is not exhaustive and may be supplemented by others, depending on the need and focus.
Соболєва Я. О. Особливості психологічного розвитку дітей з особливими освітніми потребами та проблема їх соціалізації : кваліфік. робота - магістер. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / Я. О. Соболєва. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 46 с.