Політико-правовий стан західної моделі політичної толерантності в умовах кризи - Іванова, Анастасія В’ячеславівна; Іванова, А. В.; Иванова, Анастасия Вячеславовна; Ivanova, Anastasiia V. (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2020)
Інститут толерантності отримав широкий розвиток у західній моделі демократії. Саме західні країни представляють зразковий формат реалізації принципів та інструментів ефективного впровадження толерантних засад. Розвиненіша законодавча база та правозахисна практика є основами для розбудови інституцій толерантності в західних суспільствах. У цій статті розглянуто та проаналізовано основні компоненти західної моделі політичної толерантності, проведено аналіз політико-правових механізмів регулювання інституту, розкрито сучасні кризові тенденції політичної толерантності та чинники впливу на їх формування. Проведено теоретичний аналіз політико-правових документів, проектів і концепцій розвитку інституту політичної толерантності в західній правовій системі, компонентів ефективності та проблем реалізації принципів толерантності саме в політичній сфері як на міжсоціальному рівні, так і на рівні внутрішньополітичних відносин суб’єктів. Особливу увагу у статті приділено проблемам публічної риторики, проекції політичної нетерпимості серед представників політичної влади, політичних лідерів як чинникам формування кризи толерантності в західних суспільствах. У статті розглянуто чинники конфлікту традиціоналізму та ліберально-демократичних цінностей як умови розвитку дезінтеграційних процесів у європейському суспільстві, формування стану закритості, міграційної нетерпимості, крайніх форм інтолерантності, радикалізму, екстремізму та тероризму, які стали новітніми умовами існування європейської спільноти.Визначним напрямом дослідження є аналіз засад, механізмів, принципів і методів розбудови інституту толерантності, особливостей регулювання, виявлення проблемних тенденцій і перспектив розвитку толерантності в реаліях західної моделі демократії. Досить важливим напрямом є виявлення чинників впливу на формат мислення, ціннісні аспекти європейського суспільства в умовах кризи. Акцентується увага не тільки на дослідженні розвитку демократичних інститутів у західних державах, а й на аналізі досвіду кризових станів, особливостей функціонування демократичних інституцій в умовах нестабільності.

Институт толерантности получил широкое развитие в западной модели демократии. Именно западные страны представляют примерный формат реализации принципов и инструментов эффективного внедрения толерантных принципов. Развитая законодательная база и правозащитная практика являются основами для развития институтов толерантности в западных обществах. В этой статье рассмотрены и проанализированы основные компоненты западной модели политической толерантности, проведен анализ политико-правовых механизмов регулирования института, раскрыты современные кризисные тенденции политической толерантности и факторы влияния на их формирование. Проведен теоретический анализ политико-правовых документов, проектов и концепций развития института политической толерантности в западной правовой системе, компонентов эффективности и проблем реализации принципов толерантности именно в политической сфере как на межсоциальном уровне, так и на уровне внутриполитических отношений субъектов. Особое внимание в статье уделено проблемам публичной риторики, проекции политической нетерпимости среди представителей политической власти, политических лидеров как факторам формирования кризиса толерантности в западных обществах. В статье рассмотрены факторы конфликта традиционализма и либерально-демократических ценностей как условие развития дезинтеграционных процессов в европейском обществе, формирование состояния закрытости, миграционной нетерпимости, крайних форм интолерантности, радикализма, экстремизма и терроризма, которые стали новыми условиями существования европейского сообщества. Выдающимся направлением исследования является анализ основ, механизмов, принципов и методов развития института толерантности, особенностей регулирования, выявления проблемных тенденций и перспектив развития толерантности в реалиях западной модели демократии. Немаловажным направлением является выявление факторов влияния на формат мышления, ценностные аспекты европейского общества в условиях кризиса. Акцентируется внимание не только на исследовании развития демократических институтов в западных государствах, но и на анализе опыта кризисных состояний, особенностей функционирования демократических институтов в условиях нестабильности.

The institution of tolerance has been widely developed in the Western model of democracy. It is Western countries that represent an exemplary format for implementing the principles and tools for the effective implementation of tolerant principles. A more developed legal framework and human rights practice is the basis for building institutions of tolerance in Western societies. This article considers and analyzes the main components of the Western model of political tolerance, analyzes the political and legal mechanisms of regulation of the institution, reveals the current crisis trends of political tolerance and the factors influencing their formation.The author conducted a theoretical analysis a theoretical analysis of political and legal documents, projects and concepts of development of the institution of political tolerance in the Western legal system, components of efficiency and problems of implementation of tolerance principles in the political sphere both at the social level and at the level of domestic relations. The article pays special attention to the problems of public rhetoric and the projection of political intolerance among representatives of political power, political leaders as a factor in the formation of the crisis of tolerance in Western societies. The article considers the factors of the conflict of traditionalism and liberal-democratic values as conditions for the development of disintegration processes in European society and the formation of a state of closedness, migration intolerance, extreme forms of intolerance, radicalism, extremism and terrorism. An outstanding area of research is the analysis of the principles, mechanisms, principles and methods of building the institution of tolerance, the peculiarities of regulation, identifying problematic trends and prospects for the development of tolerance in the realities of the Western model of democracy. An outstanding area of research is to identify factors influencing the format of thinking, the value aspects of European society in a crisis. This is important not only in the context of studying the development of democratic institutions in Western countries, but also in terms of analyzing the experience of crises, the peculiarities of the functioning of democratic institutions in conditions of instability.
Іванова А. В. Політико-правовий стан західної моделі політичної толерантності в умовах кризи / А. В. Іванова // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. редкол.), Л. І. Кормич (голов. ред.), І. М. Милосердна (відп. ред.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2020. – Вип. 66. – С. 50-57.
Keywords: демократизація; лібералізація; політична толерантність; права і свободи; західна демократія; демократизация; либерализация; политическая толерантность; права и свободы; западная демократия; democratization; liberalization; political tolerance; rights and freedoms; Western democracy; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science