Трансформація конституційного принципу світськості держави в умовах формування нової парадигми публічно-релігійних відносин - Животовська, Ірина Юріївна; Животовська, І. Ю.; Zhyvotovska, Iryna Yu. (Одеса : Фенікс, 2026)
Плюралізація світоглядних парадигм, спричинена урбанізаційними та міграційними процесами, актуалізує конституційний принцип свободи віросповідання не лише як право на сповідування релігії, а як право на суб’єктивний вибір світоглядної системи в умовах ціннісного різноманіття. Динаміка соціокультурних процесів зумовлює перегляд застарілих інтерпретацій принципу світськості, які тривалий час ґрунтувалися на ідеологічній презумпції витіснення релігійної складової з публічно-правової площини. Сучасний етап правового розвитку позначений становленням постсекулярної комунікативної моделі, де релігійна свідомість перестає розглядатися як об’єкт обмеження, натомість набуваючи статусу рівноправного учасника суспільного дискурсу. Це свідчить про подолання радикального секуляризму на користь конституційного нейтралітету, що забезпечує баланс інтересів у гетерогенному суспільстві.
Животовська І. Ю. Трансформація конституційного принципу світськості держави в умовах формування нової парадигми публічно-релігійних відносин. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квітня 2026 р.). Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 165-168. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33073
Keywords: конституційні принципи; парадигма рівноправного діалогу; постсекулярне суспільство; релігійний нейтралітет; юрисдикційна обмеженість; constitutional principles; paradigm of equal dialogue; post-secular society; religious neutrality; jurisdictional limitations