Політична компетентність громадян як умова демократизації - Столярова, А. Ю.; Stoliarova, A. Yu. (Одеса, 2022)
Статтю присвячено визначенню політичної компетентності громадян як однієї із умов демократизації. Акцентовано увагу на тому, що демократизація, окрім іншого, передбачає розширення простору політичної участі громадян. Залучення громадян до прийняття політичних рішень та здійснення раціонального вибору у політиці. Політична активність громадян проявляється як під час електоральних кампаній, так і після виборів у процесі оцінювання публічної влади, контролю за її діяльністю. Визначено фактори впливу на процес формування політичної компетентності громадян. По-перше, політична ідентичність громадян (включно із партійною та ідеологічною ідентичностями). По-друге, здатність діяти з урахуванням мінливої поточної ситуації. По-третє, зростання ролі інформації та розвиток інформаційно-комунікативних технологій (зокрема, процес медіатизації політики). В умовах демократизації та медіатизації першочерговими стають уміння громадян відбирати релевантну інформацію (відмежовуючи фейки від достовірної інформації), формувати на її основі альтернативи та раціонально обирати одну із них. Це відноситься до електорального процесу та оцінювання подальших дій публічної влади. Медіатизація політики ускладнює раціональний вибір громадян. Адже приймати рішення доводиться в умовах інформаційного хаосу. Обґрунтовано розрізнення між буденною свідомістю громадян, яка є фундаментом політичної компетентності тих, хто обирає та «макіавелістськими особистостями» (тобто, тими, кого обирають). Остання є характерною ознакою фахівця політичної сфери (політика) та відзначається сенситивністю до особистісних інтересів та потреб політика, опосередкованістю, дистанційованістю і переконливістю (О. Кревська). Аргументовано, що підвищення рівня політичної компетентності громадян можливо завдяки використанню механізмів політичної освіти (проведення тренінгів з практичного застосування теорії раціонального вибору, науково-практичних конференцій, лекцій тощо). Раціоналізація політичного вибору громадян є ефективним засобом протидії медіатизації політики, основою формування політичної компетентності.
Столярова А. Ю. Політична компетентність громадян як умова демократизації. / А. Ю. Столярова // Актуальні проблеми філософії та соціології : Науково-практичний журнал / Голов. ред. С. Г. Секундант, відпов. ред. Д. В. Яковлев ; Міністерство освіти і науки України ; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2022. - Вип. 34. - С. 65-68.
Keywords: компетентність; політична комптентність; демократизація; раціональний вибір; медіатизація; політична освіта; competence; political competence; democratization; rational choice; mediatization; political education